Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

De klant is Koning, maar jij beheert jouw agenda

Alles onder één dak, voor uw gemak. De slogan van de beautysalon van Anja Augustijn (55) geldt niet alleen voor haar klanten maar net zo goed voor haarzelf en het gemak dat ze ervaart in haar werk-privé balans. Anja laat vol trots en passie haar praktijk Van Top tot Teen zien waar een medisch schoonheidssalon, kapper, pedicure, manicure en podotherapeut samenkomen.

Gedreven door passie

Op de vraag ‘Wat wil je later worden?’, wist Anja al op jonge leeftijd het antwoord: schoonheidsspecialist. Net zoals haar dochter die op 4-jarige leeftijd vol enthousiasme roept: “Ik word later kapster!”. Inmiddels werken moeder, dochter én schoondochter alweer zeven jaar samen onder één dak waar een oase van rust heerst. Dankzij de tijd die vrijkwam door corona hebben zij de praktijk opnieuw ingericht én meer ruimte tussen de afspraken ingebouwd. Dit bevalt hen goed. “Niemand roept hier: ‘Oh, ik heb het zo druk!’. Dat willen we ook niet uitstralen.”

Samenwerken met je klant

Dankzij haar kennis en expertise gaat Anja dagelijks samen met haar klanten een samenwerking aan om bijvoorbeeld een zieke huid weer gezond te krijgen. “Dat gebeurt voor twintig procent door de behandeling in de salon en tachtig procent is afhankelijk van het gebruik thuis.” Van medische camouflage, acne, definitief ontharen tot het verminderen van pigmentvlekken en nog veel meer. Buiten haar vaste klantenkring om komen er ook doorverwijzingen vanuit een huisarts of dermatoloog, die weten wat Anja in haar mars heeft om iemand zijn of haar leven positief te kunnen veranderen.

Balans werk en privé

Als Medisch Schoonheidsspecialiste heeft Anja jarenlang een eigen praktijk aan huis. “Klanten hebben mijn drie kinderen zien opgroeien.” Werk en privé lopen volledig in elkaar over. “Thuis ging de telefoon voortdurend, de kinderen pakten de telefoon niet eens meer op, omdat het toch altijd voor mij was.” De balans was in die periode ver te zoeken. “Mensen komen gerust om 23.00 uur ‘s avonds aan de deur, omdat ze pijn hebben aan hun voeten of een afspraak willen maken.” Toch geniet Anja nu alweer zeven jaar van een top balans tussen werk en privé, doordat ze nu echt naar huis gaat na een dagje werken én de telefoon alleen op de praktijk afgaat.

Presteren onder hoge werkdruk

Anja presteert zelf goed onder hoge werkdruk en zal altijd de rust zelve zijn. “Dat is mijn kracht.” Wat het werk soms lastig maakt, is het onbegrip van klanten. “Door Covid zijn er veel praktijken gesloten, waardoor wij goed merken dat mensen ons weten te vinden. Wat natuurlijk heel fijn is. Maar daardoor hebben we op dit moment een wachtlijst van 40 personen.” 

Via de telefoon vinden daardoor soms de gekste gesprekken plaats. “Een wachtlijst?! Een dag heeft toch 24 uur. Je kan toch gewoon doorwerken?” Dat soort telefoontjes doen wat met Anja. “Dan kan het me wel eens teveel worden. Maar dat laat ik niet blijken, ik ben mondig genoeg. Écht voet bij stuk houden, dat is heel belangrijk. De klant is altijd Koning, maar de keizer zijn wij. Wij beheren de agenda.”

Gelukkig staan tegenover bovenstaande telefoongesprekken ook hele mooie herinneringen. “Als je iemand opbelt die al zes weken op de wachtlijst staat en die dan vol enthousiasme reageert dat ze er zin in heeft, ja, daar word ik blij van!”

Er is veel veranderd door Covid en als het aan Anja en haar dochter ligt, blijft dit zo. “Voorheen plande ik iemand een half uurtje eerder in voor mijn officiële werkdag begon of werkte ik wat langer door zodat die ene klant tóch nog kon komen. Nu doe ik dat niet meer en dat geeft zoveel rust!”, vertelt een stralende Anja.

Tips van Anja

Voor Anja is het na 23 jaar in het werkveld overduidelijk hoe zij een goede werk-privébalans creëert voor zichzelf. Klanten kunnen naar de praktijk bellen voor een afspraak in plaats van naar haar huistelefoon én dat half uurtje voor of na het werk, dat is privé tijd. “Zorg voor de juiste samenwerking. Niet alleen met je collega’s, maar ook met je klanten. Duidelijkheid, eerlijkheid en oprechtheid brengen je verder. Bewaak altijd je grenzen, je hebt tenslotte maar één leven.”

Hoe houd jij controle over jouw agenda?

Voor jou:

6 Tips meer wergeluk ervaren

6x meer werkgeluk ervaren

Alles-over-werkgeluk-in-de-zorg

Alles over werkgeluk in de zorg