Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

Een luisterend oor tijdens de overgang

Terwijl Anneloes van Geerenstein (51) worstelt met fysieke en emotionele klachten vanwege de overgang, biedt leefstijlcoach en BGN gewichtsconsulent Jacquelien Mosselaar (50) een luisterend oor en deskundige begeleiding. Haar aanpak, gebaseerd op kennis, empathie en persoonlijke ervaring, raakt een gevoelige snaar bij Anneloes. Zij voelt zich eindelijk begrepen en staat niet langer alleen in haar strijd. Een leerzaam gesprek tussen twee gepassioneerde dames volgt…

Anneloes: “Ik ben getrouwd, moeder van drie kinderen en werk al 20 jaar in diverse functies op een hogeschool. Ik wilde iets aan mezelf veranderen toen ik langzaam mijn gewicht zag stijgen. Ik gaf te veel toe aan lekker eten, sportte minder en merkte dat ik in de overgang kwam. Al snel kwamen daar lichamelijk en psychisch veel klachten bij. Ik vergat dingen, kon niet meer op woorden komen, vergaderingen op het werk kon ik met veel moeite volgen, ik werd heel moe… want alles kostte me veel energie. Oh ja, en soms had ik op een dag elk kwartier wel een opvlieger. Ik kreeg letterlijk last van mijn lijf: van mijn knie, kaak, arm en schouder. En ik wist gewoon even niet meer wat ik met mezelf aan moest. Dat vond ik een nare periode. Ik was mezelf kwijtgeraakt…”

Jacquelien: “Via LinkedIn stelde ik mijn volgers de vraag: over welk onderwerp wil je meer leren? Anneloes reageerde met: ‘de overgang’. Een onderwerp waar ik me toen nog niet specifiek op richtte. Wel zat ik op mijn 50e in dezelfde levensfase en kreeg ik van meerdere vrouwen in de overgang de vraag of ik hen wilde begeleiden. Dat was voor mij een trigger om mijn programma ook voor vrouwen in de overgang aan te bieden. Voor deze doelgroep voel ik echt passie.”

Anneloes: “Ik ben met iedereen in mijn omgeving heel open over de problemen die ik ervaar. Ook op mijn werk. Ik merk dat dat veel doet en losmaakt bij zowel vrouwen als mannen. En dus ben ik mezelf gaan verdiepen in dit onderwerp. Ik heb veel podcasts geluisterd en online artikelen gelezen. In december was ik echt een schaduw van mezelf. Als ik eraan terugdenk, was dat echt verschrikkelijk!”

"Dat is precies de drijfveer waarom ik mijn werk doe."

Jacquelien: “Dat raakt mij! En dat is precies de drijfveer waarom ik mijn werk doe. Ik zie de struggle die veel vrouwen hebben en denken, wat moet ik hiermee? Hoe kan het? Zit ik nu in de overgang? Of heb ik misschien een burn-out? Ik herken mezelf niet meer? Ik vind het heel mooi dat ik mee mag lopen in deze fase en kan zeggen: je bent niet gek! De klachten gaan echt niet allemaal weg, maar je kunt er wel mee leren omgaan. Dat is wat ik vooral doe: coachen en de vrouwen leren zelf bewust gezonde keuzes te gaan maken. Ik geef advies en veel praktische tips. Hierdoor worden overgangsklachten echt dragelijker. Tips over voeding, beweging, slapen en hoe je omgaat met stress. Daarnaast deel ik mijn kennis over allerlei onderwerpen met betrekking tot de overgang, bijvoorbeeld ook over hormoonsuppletie. Anneloes heeft al veel kennis en dat maakt het voor mij heel prettig om haar te coachen. Je praat met elkaar op hetzelfde niveau.”

Anneloes: “Dat herken ik! Als ik Jacquelien een vraag stel, heeft zij altijd een antwoord. Toen ik in december startte met hormoonsuppletie, deed mijn hele lijf zo zeer. Kort daarna werd ik compleet overvallen met stemmingswisselingen. Ik stond ‘s ochtends op en kon wel janken. Ik voelde me depressief, verdrietig en er was geen enkele aanleiding. Mijn man vroeg nog, wat is er nu met je? Waarop ik reageerde: laat me maar, ik kan gewoon alleen maar huilen! In een gesprek met Jacquelien heb ik haar gevraagd waarom ik me ondanks de hormoonsuppletie zo voelde. Zij gaf aan dat met hormoonsuppletie niet ineens al je overgangsklachten helemaal weg zijn. Je hebt het samen over de situatie en dan merk ik gelijk, ik hoef me daarover geen zorgen meer te maken. Het komt wel goed en dat geeft zoveel vertrouwen. Dat is heel fijn en prettig.”

"Het is heel waardevol om van betekenis te zijn."

Jacquelien: “Het is heel waardevol om van betekenis te zijn. Bij Anneloes is het heel mooi om te zien hoe ze zelf de regie pakt en zelf de verantwoordelijkheid neemt. Als ik nu zie hoe ze er vijf maanden later voor staat dan ben ik trots op haar! Het programma dat ik heb ontwikkeld werkt, en dat maakt mij blij!”

Anneloes: “Ik sport vier keer in de week en ik fiets naar mijn werk. Dus qua bewegen zit ik goed. Toch is het wel fijn dat Jacquelien dit stukje ook aanhaalt in het programma, omdat je bevestiging krijgt. Dat geeft mij weer het gevoel: wat ik doe is goed en nu moet ik het volhouden. Met Jacquelien spar ik veel over mijn voeding. Zo at ik zelden tot nooit noten. Tegenwoordig doe ik walnoten op mijn brood en lijnzaad door mijn ontbijt, en neem ik om vier uur ‘s middags een handje ongezouten cashewnoten om de ergste trek te stillen. Zo kom ik niet oververmoeid thuis van mijn werk. Dat helpt echt.”

Jacquelien: “Jij houdt van resultaat en wilde graag gewicht verliezen. Voor mij was het een supermooi moment toen jij mailde met als kopregel: ‘goed nieuws!’. Je vertelde dat je nu echt gewicht begon te verliezen en op dit moment ben je nog maar één kilo verwijderd van je streefgewicht.”

Anneloes: “Het duurde even voordat ik mijn gewicht zag dalen. Ik heb echt resultaat nodig om het vol te houden en daar heeft Jacquelien mij echt doorheen gesleept. Dat is nu precies de meerwaarde van zo’n samenwerking. Het voelt als een stok achter de deur en je kunt je verhaal bij iemand kwijt. Het is heel fijn als iemand je een spiegel voorhoudt, dat kan ik beamen! De overgang is zo complex. Ik zou elke vrouw in de overgang een Jacquelien toewensen. Anders is het een heel eenzaam avontuur!”

Lees ook:

Zoeken