Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

Leer onderhandelen: het werkt stressverlagend

Wie wil mijn dienst overnemen? We kunnen echt niet zonder je, kun je wat langer blijven? Jarenlang knikt Kim van den Boom (48) instemmend toe. Totdat haar werk- en privébalans geheel uit balans raakt. Ze praat met een psycholoog, haar teamleider, vindt steun bij collega’s en grijpt alle adviezen aan om beter voor zichzelf te zorgen. Ze weet inmiddels als
geen ander hoe je meer balans in je werk vindt en deelt haar tips graag met andere zorgprofessionals die er hopelijk iets aan hebben.

Kim is dol op haar werk. Als ze praat over haar baan als Verzorgende IG bij jongeren met verslavingsproblematieken is de passie voelbaar. “Ik vier dit jaar mijn 25-jarig jubileum en nog steeds is elke dag een feestje!” Wat dit werk voor haar zo bijzonder maakt? “Wij zijn de houvast van degene die ondersteuning nodig heeft. Iedere dag spreken zij hun waardering uit. Ze bedanken je oprecht voor wat je voor ze betekent en dat maakt dit werk zo bijzonder.”

Mindere momenten

Ondanks de vele mooie momenten, benoemt Kim ook de mindere kanten aan dit vak. “In de periode dat corona onze zorglocatie binnensloop, heb ik best wat ellende meegemaakt. Ik werkte op één van de eerste locaties waar het virus uitbrak. En dat was zwaar. Héél zwaar. Je bent bang dat je het virus van huis uit meeneemt. Daardoor raak je al snel in een isolement waar werk en privé naadloos in elkaar overlopen.” Met alle gevolgen van dien…

“Ik ben zo iemand die al snel bij een hulpvraag aangeeft: laat mij dat maar doen."

Slechte gewoontes

Kim erkent dat je in periodes van druktes eerder teruggrijpt naar slechte gewoontes. “Ik ben zo iemand die al snel bij een hulpvraag aangeeft: laat mij dat maar doen. Met in mijn achterhoofd een stemmetje dat zegt: ik kan het toch beter, of: dan is het sneller opgelost. Het gevaar ligt op de loer dat ze zichzelf letterlijk voorbij loopt. “Gelukkig heb ik in het verleden op zulke momenten veel steun gehad van de mensen om mij heen. Van collega’s waarbij ik open en eerlijk mijn gevoelens kan delen. Van mijn teamleider die mij ervan bewust maakte dat er maar 24 uur in een dag zitten en dat je nu eenmaal niet alles zelf kunt doen. Het heeft mij ontzettend veel tijd gekost om te leren loslaten én te durven vertrouwen dat een ander het ook kan. Maar dankzij deze fijne gesprekken zie ik nu wel in hoe belangrijk dat is om de balans in je werk te vinden.

Voor het blok gezet

De hoge werkdruk tijdens de coronapandemie staat bij Kim vers op haar netvlies. Het laat een enorme indruk op haar achter. “Wij werden elke dag opnieuw voor het blok gezet. Als ik niet moest overwerken, dan nam ik de zorgplannen en rapportages wel mee naar huis om nog administratief werk te verrichten. We werden letterlijk opgeslokt in tijd. Mijn toenmalige partner maakte dan de opmerking: ‘Ik ben er ook nog…’. Toch koos ik voor mijn werk. Met alle gevolgen van dien. Haar privé-werkbalans is op dat moment totaal uit balans, maar Kim is vastberaden een oplossing te vinden.

Grenzen aangeven en leren onderhandelen

In vergelijking met de jongere Kim staat ze op dit moment steviger in haar schoenen. “Ik heb in al die jaren echt leren onderhandelen. Geleerd om duidelijk mijn grenzen aan te geven. Vroeg een collega mij voorheen om een dienst over te nemen, dan gaf ik standaard gelijk antwoord en vaak nog ‘ja’ ook.” Door gesprekken met een psycholoog, haar teamleider en collega’s ontdekt ze hoe het ook anders kan. “Als een collega mij nu vraagt of ik een dienst wil overnemen, dan zeg ik dat ik daar dezelfde avond nog op terugkom.”

Een gouden tip die Kim wil meegeven: “Kijk vervolgens eerst welke dag jij zelf graag vrij wil zijn. De maandag na een weekend? De dag na een feestdag? Of de woensdag die zo lekker de week breekt? Zorg dat je van tevoren nagedacht hebt over de tegenprestatie, voordat je instemt met het overnemen van een dienst.” Vraag om extra geld voor wisselende diensten en ga het gesprek aan als je meer dan de 32 uur op je contract werkt. “Verlaag de werkdruk en kom op voor jezelf.”

Voor jou:

6 Tips meer wergeluk ervaren

6x meer werkgeluk ervaren

Alles-over-werkgeluk-in-de-zorg

Alles over werkgeluk in de zorg