Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

Loslaten is nodig om te presteren

Professor Wiesje van der Flier, wetenschappelijk directeur Alzheimercentrum Amsterdam, doet onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Haar missie? Behandelingen vinden waarmee we alzheimer de wereld uit kunnen helpen. Vooruitgang in het onderzoek gaat met hele kleine stapjes. Hoe laat je als onderzoeker het werk, dat zo’n lange adem is, los? 

Al op jonge leeftijd ontwikkelde Wiesje een fascinatie voor de hersenen. Daarom besloot ze zich erin te specialiseren. Ze promoveerde aan de geheugenpoli in Leiden en werkte er als neuropsycholoog. Inmiddels is ze wetenschappelijk directeur bij Alzheimercentrum Amsterdam van Amsterdam UMC. “Ik vind de hersenen het mooiste orgaan van de mens. Alles wie we zijn, zit in onze hersenen. Tegelijkertijd is het ook het ingewikkeldste orgaan. Onze hersenen zijn zo goed beschermd dat onderzoek moeilijk is. Dat maakt het mysterieus, maar juist daardoor ook enorm interessant.” 

"Voor ons zijn die tussentijdse beloningen heel waardevol."

Lange adem

Haar huidige onderzoeksproject, ABOARD, startte in 2021. Met het project willen Wiesje en haar team een landelijke dataverzameling opzetten om meer inzicht te krijgen in het verloop van het hele ziekteproces van de ziekte van Alzheimer. Inmiddels doen zo’n 8.000 mensen mee aan het onderzoek, maar Wiesje streeft naar een aantal van minimaal 30.000. “Ons werk is lange ademwerk, daar ben ik me van bewust. Waar een chirurg vandaag nog een groot resultaat kan boeken met een succesvolle operatie, werkt dat voor ons niet zo. Als mensen me vragen hoe het gaat met ons onderzoek, zeg ik altijd: ‘Met de voortgang gaat het goed, maar we zijn nog lang niet klaar’. Toch zorg ik ervoor dat we kleine stapjes en kleine successen vieren in die voortgang. Een wetenschappelijk resultaat, een jonge onderzoeker die promoveert, een mooi artikel in een krant… Voor ons zijn die tussentijdse beloningen heel waardevol. Als je die niet omarmt, houd je het als onderzoeker niet vol.”

Essentieel voor onderzoek: de hulp van zorgmedewerkers

Wiesje wil daarnaast benadrukken dat ze onderzoek niet in haar eentje kan doen. “In het onderzoekslandschap is de hulp van zorgverleners meer dan welkom. Daar zit een uitdaging, want ik weet hoe druk zorgverleners zijn. Hun zorghart is groot, dus als ik ze vraag of ze me willen helpen in mijn onderzoek is het antwoord bijna altijd ‘Ja’. Maar wanneer ik daadwerkelijk vraag of ze met een patiënt een vragenlijst willen doorlopen of een flyer willen delen, lijkt er soms al te weinig ruimte te zijn. Dat is de uitdaging van het huidige zorglandschap; er is simpelweg bijna geen extra ruimte. Maar juist de zorgverleners zijn de mensen die wij nodig hebben. Zij hebben de lijntjes met patiënten en waardevolle kennis in pacht. Ik wil zorgverleners graag meegeven dat al hun patiënten belangrijk zijn voor onderzoek. Iedere patiënt is uniek, dus iedere patiënt doet ertoe voor ons.”

"Als ik hen help, blijft er vrij weinig ruimte in mijn hoofd over voor mijn eigen werk."

Ontspanning

In vergelijking met oncologie, loopt de ziekte van Alzheimer volgens Wiesje behoorlijk achter. “Eigenlijk lopen we een jaar of 30 achter. Het wordt echt hoog tijd voor meer onderzoek zodat we behandelingen kunnen opzetten voor deze hersenaandoening.” Wiesje is erg begaan met haar werk, maar kan dit in haar vrije tijd toch goed loslaten. “Ik heb een tweeling van 13 jaar thuis rondlopen. Zij volgen nu vrij pittige vakken als NaSk.” Lachend: “Als ik hen help met hun huiswerk, blijft er vrij weinig ruimte in mijn hoofd over voor mijn eigen werk. Daarnaast hou ik erg van zingen. Dit jaar zing ik mee in de Matthäus-Passion. Ook op zulke momenten lukt het mij goed om even niet aan de onderzoeken te denken. Wat ik andere onderzoekers of zorgverleners wil meegeven hierin: ontdek hoe jij even los kan komen van werk. Plan activiteiten in voor jezelf, boek die vakantie, spreek af met vrienden. Want regelmatig loslaten zorgt ervoor dat je onder de streep nog beter presteert.”

 

Benieuwd naar meer informatie over het onderzoek naar alzheimer? Kijk op aboard-project.nl. Op deze website kun je je aanmelden voor een nieuwsbrief over het onderzoek van Wiesje en haar team, of interessante webinars volgen hierover. Meedoen aan het onderzoek? Dat gaat via aboard-cohort.nl.

Lees ook:

Zoeken