Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

Meer complimenten geven én krijgen: 5 tips

Zorgprofessionals werken hard en met ziel en zaligheid. Dat harde werken mag gezien én beloond worden. Een beloning in de vorm van geld, maar ook in de vorm van waardering. Complimenten, gehoord en gezien worden – het zijn allemaal dingen die ons goed doen. Krijg je regelmatig complimenten, dan stroomt de dopamine (het gelukshormoon) door je lichaam en straal je van geluk! 

En toch schiet het geven van complimentjes er bij veel mensen in. Binnen de zorg, maar ook in het dagelijkse leven. Gelukkig kun je door meer complimenten te geven automatisch meer complimenten krijgen! Hoe? Dat vertellen we je natuurlijk gewoon! 

1. Geef zelf lekker veel complimenten

Oprechte complimenten natuurlijk. Maar wanneer je zelf complimenten uitdeelt, krijg je ze gegarandeerd terug. Het is zelfs zo dat complimenten geven aanstekelijk werkt. Het heeft invloed op de cultuur binnen je team. En als de complimenten-cultuur er nog niet is, kun je die op deze manier beginnen.

Vind je het moeilijk om complimenten te verzinnen? Denk dan eens na over de dingen waar jij graag een complimentje over zou ontvangen. Dit kunnen simpele dingen zijn als een bepaald kapsel of leuke schoenen, maar het kan ook gerichter zijn, zoals hoe jouw collega met een bepaalde patiënt omgaat, hoe betrokken ze is, of hoe hij altijd op tijd is en zonder twijfelen diensten overneemt.

"Denk eens aan de dingen waar jij graag een complimentje over zou ontvangen."

2. Accepteer complimenten van anderen

Mensen hebben vaak de neiging om complimentjes weg te waaien met een “ah dat is toch niets?” of een “dat is toch gewoon mijn werk”. Stoppen! Je krijgt het compliment niet voor niets – geef de ander het respect om het compliment volledig op te nemen. Durf te voelen wat het met je doet, en bedank degene die het compliment geeft.

3. Gebruik complimentkaartjes

Wil je er helemaal iets leuks van maken? Leg dan complimentkaartjes op de afdeling neer. Er zijn maar genoeg kant-en-klare kaartjes te koop, en deze maken het geven van complimenten een stuk makkelijker (en speelser).

Deze kaartjes zijn bijvoorbeeld speciaal voor de zorg.

4. Vraag om een compliment

Het klinkt misschien wat gedurfd, maar je kunt gewoon om een compliment vragen. Of dit nu aan een collega of het management is. Een simpele “ik heb thuis deze leuke materialen gemaakt om vandaag met de bewoners spelenderwijs te kunnen oefenen, wat vind je ervan?”, is al genoeg aanleiding tot het krijgen van een compliment!

“Wat vind je ervan?"

5. Geef jezelf in het openbaar complimenten

Een andere (grappige) manier om het geven van complimenten op de werkvloer te stimuleren, is door jezelf in het openbaar complimenten te geven. “Nou Simone, wat ontzettend lief van je dat je die avonddienst van Paula overneemt”. Wanneer je dit een paar keer doet, zul je merken dat je collega’s het vrij snel uit zichzelf gaan doen. 

Heb jij leuke ervaringen met het geven of krijgen van complimenten? Hoe staat het met de waardering binnen jouw team? Deel je ervaringen met ons via social media!

Lees ook:

Zoeken