Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

Onzichtbare krachten in de zorg: Blij als Mieke langs is geweest

Wie in de zorg rondloopt, ziet meestal de dokters, de assistenten, de verpleegkundigen of de verzorgers. Maar dagelijks zijn er talloze mensen die hun werk in de zorg als het ware achter de schermen doen. Mensen die ondersteunen, faciliteren, regelen en helpen: de zogenaamde ontzorgers van de zorg. Onmisbaar, maar vaak onzichtbaar. Wij geven deze professionals een gezicht. Om te beginnen een portret van: Mieke Kokkelkoren, coördinator Zorghulpmiddelen bij De Zorggroep.

Mieke coördineert de inkoop, verdeling en inzet van alle hulpmiddelen die in de zorg nodig zijn. Dit doet zij voor maar liefst 40 locaties van De Zorggroep in Midden- en Noord-Limburg. Denk aan bijvoorbeeld bedden, tilliften, matrassen of douchestoelen. Mieke heeft hiervoor een centraal magazijn opgezet en een systeem dat toegankelijk is voor alle locaties.

Mieke Kokkelkoren-profiel

“Op het eerste gezicht lijkt mijn werk te draaien om cijfers, financiën en processen. Maar als je verder kijkt gaat het om heel iets anders: ik help mee om mensen goed en zelfstandig te laten functioneren en fysieke belasting voor hen te verminderen. Collega’s die aan het bed staan, maar ook cliënten die de zorghulpmiddelen nodig hebben. Kwaliteit is voor mij daarom super belangrijk. Ik kijk altijd kritisch naar de hulpmiddelen die er zijn en naar wat we precies nodig hebben.”

Mieke Kokkelkoren-ik-kan-mensen-ontzorgen

“Mensen de zorg bieden die ze nodig hebben en de collega’s aan het bed in staat stellen te doen waar ze goed in zijn: dát is wat mij drijft. Want zoals overal in de zorg is ook hier de werkdruk hoog. Door mee te kijken naar wat een locatie nodig heeft aan zorghulpmiddelen en tips te geven over hoe je ze het best kunt gebruiken, kan ik mensen ontzorgen. Bovendien kunnen ze via het centrale magazijn snel zorgmiddelen bestellen. Meestal zijn deze spullen dan al een dag later beschikbaar. Door al deze dingen houden mijn collega’s tijd over voor waar het écht om draait: de zorg voor onze cliënten.”

Mieke Kokkelkoren-achter-de-laptop

“Mijn dag start vaak achter de laptop. Dan kijk ik naar rapportages, facturen of vragen en verzoeken die zijn binnengekomen. Maar van het bezoeken van locaties krijg ik de meeste energie. Ter plekke kijken hoe we collega’s en cliënten kunnen helpen. Informatie ophalen over wat er beter of anders kan. Dat maakt mijn werk heel gevarieerd, zeker omdat De Zorggroep 40 locaties heeft. Iedere plek is weer anders.”

Mieke Kokkelkoren-ondersteunende-functie

“Net als veel andere collega’s die een ondersteunende functie hebben, vergader ik veel. Maar ik krijg energie van de informele contacten. De gesprekjes die ik heb als ik ergens op locatie door een gang loop en een medewerker tref. Die ontmoetingen zijn heel waardevol. Zeker als mensen teruggeven dat je ze echt hebt kunnen helpen. Mijn dag is geslaagd als mensen op locatie zeggen: ‘Ik ben blij dat je hier bent geweest vandaag.’”

Lees ook:

Zoek