Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

“Pluk de dag wordt in de zorg ineens een levensmotto”

Carolien van Roosendaal (31) werkt als verzorgende IG in een ouderen-zorginstelling in Noord-Brabant. Dat haar passie voor haar vak groot is, blijkt uit een gesprek met de enthousiaste Brabantse. Al van jongs af aan opende ze haar hart voor de zorg. Maar zijn er ook dingen waar ze tegenaan loopt in haar werk? Zijn er lessen die ze leerde uit haar jaren in de zorgverlening? En wat zou ze andere zorgmedewerkers willen meegeven?

Een breed takenpakket

Dat Carolien voor een baan in de zorg koos, was voor haar geen moeilijke keuze.  “Mijn moeder vertelde me ooit dat ik vroeger al bij oude mensen aan tafel ging zitten die alleen zaten te lunchen in het restaurant van de V&D. Ik vond het zielig dat zij alleen waren, dus hield ik ze gezelschap. Daarin ben ik nooit veranderd.” Wat drijft haar? En waar loopt ze tegenaan?

“Werken in de zorg is heel breed, maar de ouderenzorg heeft altijd al mijn aandacht getrokken. Ik vind het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Nog iedere dag ga ik met plezier naar mijn werk; de taken die ik doe geven mij een fijn gevoel. Tegenwoordig komen er naast het verzorgen veel neventaken kijken bij een baan in de zorg. Of ik dat erg vind? Over het algemeen niet. Vooral tijdens mijn taak als leerlingbegeleidster geniet ik ervan om nieuwe leerlingen mee te nemen in de wereld van de zorg. En als medicatieaandachtsvelder zorg ik ervoor dat de bestellingen op orde zijn, alle protocollen goed gevolgd worden en dat de houdbaarheidsdatum goed nagekeken wordt. Ook dat geeft me een goed gevoel.”

Maar bovenal zijn het de bewoners waarvoor Carolien dit werk doet. “Het liefst zou ik meer tijd met ze doorbrengen. Soms zit ik voor mijn gevoel té veel achter de laptop. Daarom ben ik een nieuwe opleiding gestart: Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie. Dat is een mooie aanvulling op mijn diploma, gericht op mensen met dementie. Dankzij deze opleiding krijg ik meer inzicht in het ziektebeeld en hoe daarmee om te gaan. Ik wil vooral graag mijn collega’s meenemen in wat ik leer. Zo kunnen we het samen leuker maken voor de bewoners.”

Balans - Een breed takenpakket - Door Carolien-in artikel

Delegeren

Om ervoor te zorgen dat ook voor Carolien zelf het werk leuk blijft, heeft ze goed leren delegeren. “Dankzij mijn ervaringsjaren in de zorg weet ik goed hoe ik prioriteiten moet stellen. Ik kijk eerst wat belangrijk is en wat écht gedaan moet worden. Wat later kan, moet later gebeuren. Er is 24 uur per dag iemand aanwezig, dus er is altijd een collega aan wie ik taken kan overdragen. Ik weet in ieder geval dat ik niet in de stress moet schieten, want dan komt het sowieso niet goed. En in het weekend zet ik mijn telefoon uit. Een fulltime baan in de zorg is best pittig, dan kan ik niet ook nog in het weekend dossiers lezen en shifts van zieke collega’s overnemen. Dat hou je niet vol.”

Pluk de dag

Door haar omgang met de bewoners leert Carolien een hoop belangrijke levenslessen. “De generatie waarvoor ik nu mag werken, draagt een heftig verleden met zich mee. Als ik van hen de verhalen hoor over de Watersnoodramp of de Tweede Wereldoorlog besef ik dat ik nog niets heb meegemaakt. Daar leer ik van. Pluk de dag wordt dan een mooi levensmotto.”

Die les wordt vooral duidelijk wanneer de bewoners hun laatste levensfase ingaan, vertelt Carolien. “Onze bewoners verhuizen niet meer als ze bij ons komen wonen; hier is hun laatste levensfase. Soms is dat moeilijk, vooral als ze er nog niet klaar voor zijn. Aan de andere kant is het ook schokkend om te zien hoe snel iemands gezondheid achteruit kan gaan. Soms zijn bewoners binnen een half jaar hun geheugen volledig kwijt. Ook dan word je eraan herinnerd om met de dag te leven. Morgen kan het ineens heel anders zijn.”

Dankbaarheid

Gelukkig zijn er genoeg mooie momenten die dat compenseren. “Het is vooral de dankbaarheid waardoor werken in de zorg voor mij zo mooi is. Daar doe je het voor: een dank je wel van een bewoner, of een familielid. Laatst ontving ik een berichtje van de kleindochter van een bewoner die zo dankbaar was om te zien hoe haar oma op mij bouwt en vertrouwt. Dat soort momenten zijn voor mij heel bijzonder.”

Voor jou:

6 Tips meer wergeluk ervaren

6x meer werkgeluk ervaren

Alles-over-werkgeluk-in-de-zorg

Alles over werkgeluk in de zorg