Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

Werken in de zorg tijdens de ramadan: zelfreflectie, liefdadigheid, rust

Tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken, terwijl het werk in de zorg gewoon doorgaat. Voor Burcu (31), freelancer in de jeugdhulpverlening, is dit van 11 maart tot 9 april de realiteit. “Het vasten is zeker een uitdaging. Toch brengt het me elk jaar weer zoveel kracht en energie.” 

De passie voor de zorg zit er bij Burcu van kleins af aan al in. “Iemand een helpende hand toereiken hoort bij mijn geloof. Als klasgenootjes hulp nodig hadden, stond ik meteen klaar om te helpen. En thuis brachten we regelmatig een pannetje eten naar een oudere buurvrouw of naar een gezin dat het niet zo breed had.”

Niet aftellen tot vakantie

Burcu loopt voor haar opleiding onderwijsassistent stage op het speciaal onderwijs. “Ik dacht dat ik docent wilde worden, maar toen ik zoveel zorgelijke signalen bij deze groep kinderen zag, wilde ik meer kunnen doen.” Ze besluit een studie SPH te volgen en start met werken in de jeugdhulpverlening. “Inmiddels ben ik negen jaar verder en werk ik sinds 2021 als freelancer in de zorg.”

"Het begin is het moeilijkst"

Als freelancer vult Burcu verschillende functies in; van senior pedagogisch medewerker tot ambulant gezinsbegeleider, preventiemedewerker en trainer voor slachtoffers en professionals in eer gerelateerd geweld en seksuele uitbuiting. “Juist de afwisseling maakt mijn werk zo leuk. Ik zeg ook altijd dat het niet als werken voelt. Ik ben niet degene die aftelt tot ik vakantie heb, maar juist degene die zich extra inzet om iemand te helpen.”

Uitgebreid ontbijten

De ramadan is deze periode Burcu’s prioriteit. “Het begin is het moeilijkst,” legt Burcu uit. “Je hebt natuurlijk elf maanden lang een ander voedingspatroon. Dan is het eerst wel even schakelen. Toch brengt het me altijd veel rust en bezinning, maar ook kracht en energie.” 

Burcu legt uit dat er verschillende dingen zijn waar ze rekening mee houdt. “Slaap staat voor mij op nummer één. Ik werk onregelmatig en pas mijn slaapritme daar zo goed mogelijk op aan. Soms betekent het dat ik ’s nachts alleen maar even opsta om in tien minuten wat water te drinken en iets kleins te eten. Als ik een rustigere dag voor de boeg heb, maak ik er echt een momentje van en ontbijt ik uitgebreid met allerlei lekkers.”

“Als mijn dag het toelaat, doe ik ook graag een powernap"

Vol verlangen over eten

Gedurende de dag probeert Burcu voldoende rustmomenten te nemen. Als ze dan heel erg honger of dorst krijgt, leidt ze zichzelf zoveel mogelijk af. “Ik doe dan bijvoorbeeld kennis op over mijn religie door te lezen in de Koran of nieuwe dua’s (gebeden, red.) te leren. Als mijn dag het toelaat, doe ik ook graag een powernap,” lacht Burcu. “Ook helpt het om even te wandelen, een serie te kijken of langs familie en vrienden te gaan die ook aan het vasten zijn.” 

Burcu houdt zich even stil en schiet dan in de lach. “Ik kan ook de héle dag bezig zijn met vol verlangen nadenken over eten. Zo kan ik vanaf twaalf uur ’s middags al bezig zijn met hoe ik later die avond een raffaello cheesecake ga maken. Of een spectaculair driegangendiner. Terwijl – als je mag eten – je ook heel snel weer zó vol zit dat je niet eens alles wat je hebt bereid kunt eten.” 

Voor mensen die in de zorg werken en aan de ramadan doen heeft Burcu nog een tip: “Geniet van de maand vol dankbaarheid, bezinning, liefdadigheid, reflectie en vrijgevig zijn. Het is belangrijk dat wij mensen aan elkaar denken en rekening houden met elkaar, zodat we barmhartigheid voor elkaar ontwikkelen, elkaar als gelijke zien en elkaar met respect en geduld blijven behandelen. Een praktische tip voor een drukke werkdag: naast voldoende slapen en het verdelen van je energie, raad ik aan om altijd een notitieboekje bij je te hebben. Tijdens het vasten kan een volle agenda ervoor zorgen dat je informatie sneller vergeet, dus gebruik het notitieboekje vooral als een handig geheugensteuntje. Ik combineer een ramadan-planner met mijn huidige agenda en dat werkt top!”

Lees ook:

Zoeken