Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

‘Zelfs de kleinste gebaren maken een wereld van verschil’

Waar ben jij trots op? Of dankbaar voor? In de waan van de dag is het vaak zo verleidelijk om maar door te razen. Maar hoe mooi is het als we vaker én bewuster stilstaan bij onze succesmomenten. Dat we onze hoogtepunten vieren. En verhalen delen die een toost waard zijn. In deze rubriek spreken zorgmedewerkers hun dankbaarheid uit, hopelijk werkt het aanstekelijk! 

Herinner je je Suzan nog? We spraken haar voor het laatst in de zomer van 2023, en sindsdien heeft ze een stroom van succesmomenten ervaren. We blikken terug op haar reis, die begon met een eenvoudig idee en uitgroeide tot een lichtpuntje voor eenzame harten.

De impact is hartverwarmend

Het begon toen Suzan de Laat (43) en haar drie vriendinnen zich aansloten bij Stichting Met Je Hart. “Een organisatie die zich inzet voor eenzame ouderen”, legt Suzan uit. “Ons doel is simpel maar krachtig: ouderen verbinden door maandelijks samen te dineren in een restaurant. Maar hoe vind je de eenzame ouderen? Daar zijn we bij aanvang vooral druk mee bezig, want ze zijn niet zichtbaar. Het voordeel van onze kleine gemeenschap is dat veel mensen met ons meedenken en we daardoor makkelijker in contact komen met de doelgroep. Zo ook met een eenzame man van 80 die via via op ons pad kwam. Ik belde hem op om over het initiatief te vertellen. Hij is ziek en kan vanwege zijn gezondheid nu niet deelnemen. Maar hij had een brok in zijn keel toen we hem belden. Hij vond het zo fijn dat iemand aan hem dacht. Zijn kinderen wonen ver weg en hij is aan huis gekluisterd. Zodra zijn gezondheid het toelaat, gaat hij mee. Het is zo mooi om te zien wat een simpel telefoontje al teweegbrengt.”

Vastberaden om taboes te doorbreken

Suzans reis stopt daar niet. Naast haar betrokkenheid bij Stichting Met Je Hart vond ze ook een nieuwe roeping als docent in de zorgsector. Haar passie voor persoonlijk leiderschap en haar verlangen om anderen te inspireren brachten haar naar het Summa College. Daar deelt ze haar kennis en ervaring met toekomstige zorgverleners.

"Door met elkaar in gesprek te gaan zijn er minder problemen, minder eenzaamheid en minder conflicten"

Terwijl Suzan haar horizon verbreedt, blijft één ding constant: haar vastberadenheid om taboes te doorbreken. “Tijdens het pilot diner van Stichting Met Je Hart hebben we al vele mooie momenten mogen meemaken. Je ziet gewoon aan tafel wat er op zo’n moment met ouderen gebeurt. Door met elkaar in gesprek te gaan zijn er minder problemen, minder eenzaamheid en minder conflicten.” Of het nu gaat om het doorbreken van eenzaamheid aan de eettafel of het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen op het toneel, Suzan staat altijd klaar om het verschil te maken.

In de woorden van Suzan zelf: “Het mag dan maar een klein steentje zijn, zelfs de kleinste gebaren maken een wereld van verschil.” En dat is precies wat ze doet, elke dag opnieuw.

Lees ook:

Zoeken