Odeaandezorg_Logo_Horizontaal_blauw

Zorg voor balans: leef in het nu

Van nature is de extraverte Saman Karim De Melker het type ‘pleaser’. Het type persoon dat pas tevreden is als een ander het naar z’n zin heeft. Met als grootste valkuil dat zijn eigen geluk naar de achtergrond vervaagt. Als de ontevredenheid in zijn loopbaan de overhand neemt, is het hoog tijd voor verandering. In een zoektocht naar werkgeluk krijgt hij hulp van vrienden om tot inspirerende inzichten te komen…

Zoektocht naar werkgeluk: leef in het nu!

In de technische branche maakt de 30-jarige Saman een vliegende carrièrestart. Met een technisch diploma op zak krijgt hij de kans om op jonge leeftijd een technisch bedrijf over te nemen. Samen met zijn compagnon is hij vastberaden het bedrijf nieuw leven in te blazen. Totdat de communicatie tussen de twee ondernemers steeds stroever verloopt. Hun blik op de toekomst lijkt te verschillend en dus besluit Saman uit het ondernemersavontuur te stappen. Maar dit blijkt voor hem niet de enige reden. Hij gooit het roer om en maakt een carrièreswitch naar de zorgwereld. 

“Soms moeten dingen zo zijn”, kijkt Saman tevreden terug. “Door deze nieuwe carrièrestap, heb ik eindelijk de tijd genomen om eens echt te kijken naar waar ik gelukkig van word. Ik besefte me op dat moment dat ik er in deze zoektocht niet alleen voor sta. In gesprekken met goede vrienden en mijn vrouw heb ik mezelf herontdekt.”

Wat maakt jou gelukkig?

“Ja, ik ben een extravert. En ja, ik wil andere mensen het graag naar hun zin maken. Maar tegelijkertijd schuilt er ook een introvert persoon in mij. Iemand die een luisterend oor biedt. Iemand die er is voor een ander, zonder te oordelen. Tijdens een feestje ben ik degene die een gesprek over koetjes en kalfjes start, maar ben ik ook degene die vervolgens diepgaande gesprekken aangaat. Zo durf ik iemand tijdens een feestje gerust de vraag te stellen: ‘Wat maakt jou gelukkig?’

Ik ben oprecht geïnteresseerd in de gevoelens van een ander en op zo’n moment kan ik rustig en bedachtzaam reageren.” Dit soort gesprekken met vrienden brengen hem tot bijzondere inzichten. Zeker wanneer ook aan hem de vraag wordt gesteld: ‘Waar krijg jij energie van in je werk, Saman?’ “Het enige antwoord dat ik op dat moment kan geven over mijn werkgeluk in de technische sector, is dat ik blij word van mensen helpen. Van stagiairs begeleiden en ze zien groeien en ontwikkelen op persoonlijk vlak, daar krijg ik energie van. Met hen het gesprek aangaan en samen successen behalen.”

Gevoel van vrijheid

Saman pakt zijn carriereswitch bedachtzaam aan. Hij verruilt zijn fulltime baan voor een parttime functie in de technische branche in combinatie met vrijwilligerswerk in de geestelijke gezondheidszorg. “Noem het een carrièretest, waarbij ik wilde ontdekken hoe het is om te werken in de zorg. Past dit bij mij? Word ik hier gelukkig van?” Al vrij snel blijkt dat Saman weer opbloeit. “Ik werd er enorm gelukkig van.” Saman komt tot de ontdekking dat hij blij wordt van de persoonlijke groei die mensen doormaken. De mooiste les die hij eruit haalt: “Ik heb niet het gevoel dat ik aan het werk ben. Ik ervaar een gevoel van vrijheid doordat ik doe waar ik gelukkig van word.”

Het is kraakhelder dat Saman klaar is voor een carrièreswitch. Voor een baan die hem dichter bij zichzelf brengt en meer werkgeluk geeft. “Ik heb wel vijftig sollicitatiebrieven de deur uit gedaan. Uit die vele brieven ben ik een enkele keer op gesprek uitgenodigd. Vaak kreeg ik terug dat ik niet bekwaam was om in de zorgsector aan de slag te gaan. Te weinig levenservaring en niet de juiste diploma’s. Voor veel organisaties is dat reden genoeg om niet met mij verder te gaan. Ik ben zelfs in aanmerking gekomen met arbeidsdiscriminatie; een salesmanager wilde niet met ‘mijn type persoon’ werken. Dat raakt je wel…” Maar de moed opgeven, dat zit niet in Samans karakter. Hij solliciteert net zo lang totdat hij als jongerenwerker in opleiding aan de slag kan. “Een fantastische job. Het lijkt wel alsof alles samenkomt en het zo moet zijn.”

Balans tussen werk en privé

De knop omdraaien als je van je werk naar huis gaat, is in een functie als die van Saman nodig. “Maar toch. Stiekem doe je dat nooit helemaal. Met vrienden en je partner heb je het toch over je werk. Hoe was het? Wat heb je vandaag gedaan? Ik vind het lastig om dit dus helemaal gescheiden te houden, maar dat probeer ik dan alsnog te doen door bijvoorbeeld mijn telefoon en laptop uit te zetten als ik mijn werk verlaat. Ik wil niet gestoord worden in het weekend.” 

Saman gelooft niet dat je werk en privé 100% gescheiden kan houden. “En dat is niet erg! Ik heb namelijk niet het gevoel dat ik aan het werk ben als ik dit werk doe en dat is een goed teken. Een gezonde werkbalans betekent voor mij een baan waarin ik me gelukkig voel. Het één moet niet zwaarder wegen dan het ander.” Voor wie de juiste balans in werk en privé nog niet heeft gevonden tipt Saman: “Om te achterhalen waar je echt gelukkig van wordt in je werk en daarbuiten, is het vooral belangrijk dat je niet alleen bezig bent met werken. Leef in het nu. Kijk om je heen. Heb oog voor je omgeving. En voor je dierbaren.”

Grenzen aangeven

“Je wil niet thuiskomen en daar verder werken, dat is niet het leven. Sta liever stil bij het moment zelf en geniet door je werk af te sluiten en thuis te focussen op wat je gelukkig maakt buiten het werk. Het kan zijn dat je blij wordt van sporten, koken of dansen. Natuurlijk kun je ‘s avonds werken, maar dan is het belangrijk dat je overdag geniet van het leven. Ik proef vaak genoeg dat mensen het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen. Je hebt een 32-uurscontact, maar je werkgever vraagt je de komende week 40 uur te werken. Daar ervaar je werkdruk van. Probeer ‘nee’ te zeggen. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik mijn grenzen kan aangeven. Ik heb een extravert karakter en zeg gerust: tot hier en niet verder.” 

Maar de belangrijkste levensles die Saman wil meegeven: “Doe veel levenservaring op en ontdek wat het beste bij jou past. Het wordt je absoluut niet op een bordje aangedragen. Durf alles aan te pakken en die carrièreswitch te maken. Alleen dan kun je ervaring opdoen en doorpakken. Blijf dichtbij jezelf en ontdek waar jij nu écht blij van wordt, eventueel met hulp van anderen. Met vallen en opstaan kun je verder groeien. Hoe bewuster je met dit proces bezig bent, hoe meer werkgeluk je op de lange termijn ervaart.”

Lees ook: