Omdenken: Maak van je probleem een mogelijkheid

Omdenken - webinar - PIDZ

Een cadeautje voor alle PIDZ’ers in het kader van de dag van de zorg: een webinar van Omdenken. Grondlegger Berthold Gunster geeft tips hoe je van een probleem een mogelijkheid kunt maken.

Wat is er leuker dan op een creatieve manier een uitdaging aangaan, vraagt directeur Hetty van Dommelen zich hardop af. ,,Door de coronacrisis zitten sommige zorgprofessionals met heel weinig werk en sommigen hebben juist heel meer weer werk.” Of de zorgorganisaties: ,,Hoe vervang je de vakantiedagen zonder het besmettingsgevaar te vergroten?”

Grondlegger Berthold Gunster heeft daar niet een eenduidig antwoord op. Maar, zegt hij: ,,Zoals verwacht loopt alles anders. En wat gebeurt er als alles anders verloopt? Dan heb je een probleem.” En daar ligt de kracht van Omdenken: van een probleem een mogelijkheid maken. ,,Wij zijn gewend om een probleem op te lossen.”

,,Als we nieuwe problemen ervaren, gaan we het vaak als kip zonder kop te lijf
Berthold Gunster

Denk aan de groenteboer, schetst Gunster als voorbeeld. Hij wil de anderhalve meter waarborgen, maar daar heeft hij vijf man personeel voor nodig. De groenteman heeft slechts geld voor twee. Wat moet hij nu? Gunster: ,,Je denkt direct aan het inschakelen van vrijwilligers, stagiairs of familie en hen misschien betalen met bloemkolen en komkommers.” Omdenken komt met het volgende: zelfservice. ,,In de winkel gebeurt dit al jaren. Waarom zou dit niet kunnen op de markt bij een groenteman?”

 

Opa Piet-hindernis

De neiging om een probleem direct op te lossen noemt Gunster de Opa Piet-hindernis en dat is een waargebeurd verhaal. ,,Opa Piet kreeg een computer en dat vond hij prachtig. Van alle websites die hij bezocht, maakte hij een boekje. Uiteindelijk was zijn grote doel om een familiekroniek te maken van de dag van zijn bruiloft in 1964 tot de dag van vandaag. Een 180 pagina’s tellend boek was het eindresultaat”, vertelt hij.

Gunster vervolgt de anekdote: ,,Op een dag kwam ik bij hem binnen en zag ik dat opa Piet alles aan het overtikken was. Hij was inmiddels bij pagina 160. Ik vroeg hem wat hij aan het doen was. Zijn antwoord: ‘Ik wilde het graag in een ander lettertype.’ Met zijn tiksnelheid moet hij hier weken mee bezig zijn geweest.” Dat raakt de kern, stelt Gunster. ,,Als we nieuwe problemen ervaren, gaan we het vaak als kip zonder kop te lijf.”

,,Frustratie betekent dat je iets wil. Zo lang je dingen wil, is er hoop
Berthold Gunster

Door de paniek die kan ontstaan uit het probleem kan een catastrofe voortvloeien, zegt Gunster. ,,Als jij met de auto in de modder vastzit, denk je eruit te komen door gas te geven. Maar dat werkt juist averechts. Je komt steeds dieper vast te zitten. De catastrofe.”

Omdenken. Het klinkt ontzettend simpel, maar Gunster weet als geen ander dat het jaren duurt. Hij is hier al twintig jaar mee bezig. ,,Mijn kunst is om elke keer als ik gefrustreerd ben erboven te hangen en die frustratie te vertalen naar nieuwsgierigheid. Frustratie betekent dat je iets wil. Zo lang je dingen wil, is er hoop.”

OmdenkenTwitter: Berthold Gunster

 

2 juli 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.