Voor zorgprofessionals

Ondernemen in de zorg: wat moet je volgens PIDZ regelen?

In 5 stappen naar een goede ondernemer in de zorg 

Zzp’er in de zorg word je niet zomaar, er komt een hoop bij kijken. In dit artikel zoomen we in op ondernemerschap: wat moet je volgens PIDZ precies doen om naast zorgprofessional ook een goede ondernemer te zijn? Want naast het hebben van een zorghart, is het belangrijk dat je als zzp’er in de zorg ook een echte ondernemer bent.

Opent mijnPIDZ® in een nieuw venster ↪

5 stappen die iedere ondernemer in de zorg zou moeten doorlopen om alles goed te regelen

Sommige mensen zijn geboren ondernemers die overal kansen zien en zonder aarzeling in het diepe springen. Anderen zijn wat voorzichtiger en bereiden liever eerst alles tot in de puntjes voor. Wat voor type ondernemer je ook bent, het is belangrijk om de volgende 5 stappen nog eens te doorlopen. Op die manier hoef je maar één keer alles goed vast te leggen, waarna je jezelf volledig kan focussen op hetgeen je ongetwijfeld het liefst doet: cliënten helpen en de zorg beter maken.

1. Stel een duidelijke visie voor jezelf op

Als ondernemer in de zorg is het belangrijk dat jij jouw visie helder hebt: Waarom ben je gaan ondernemen, wat wil je bereiken met je onderneming. En het belangrijkst, wat is jouw kijk op de zorg en hoe wil je die gaan verbeteren. Het hebben van een heldere visie zorgt ervoor dat je makkelijker partners en opdrachtgevers aantrekt en weet naar welk doel je toewerkt.

Heb je nog geen visie voor jezelf opgesteld, dan raden wij je aan om hier mee aan de slag te gaan. Een groot voordeel van een duidelijke visie is, dat je hiermee je visitekaartje afgeeft aan opdrachtgevers. Ze weten dan precies wat ze aan je hebben, waar je voor staat, zodat je sneller uitgenodigd kunt worden voor opdrachten.

2. Wat zijn je doelen

Wanneer je jouw visie en het waarom helder voor ogen hebt, is het tijd om na te denken over de doelen van je onderneming. Daarnaast is het verstandig om de volgende 4 punten aan te stippen:

  • Wie ben je als zorgprofessional: wat zijn je persoonlijke kernkwaliteiten en ambities.
  • Je onderneming: wat is de missie die je met je onderneming hebt.
  • De zorgmarkt: hoe ziet de zorgmarkt eruit, binnen welke branches kun jij als zzp’er in de zorg aan de slag, hoe bereid jij je voor op ad hoc diensten en hoe wordt er omgegaan met medewerkers versus zzp’ers op de werkvloer.
  • Je financiële plan: hoe ziet je financiële situatie eruit, heb je budget nodig om te starten met je onderneming?

Verbeter jouw profiel op mijnPIDZ®

Laat jezelf zien via mijnPIDZ® en presenteer jezelf optimaal aan opdrachtgevers. Met een professioneel en compleet profiel zorg je sneller voor de juiste match.

Verbeter daarom nu jouw profiel met:

– relevante werkervaring
– diploma’s en certificaten
– registratie en keurmerken

Opent mijnPIDZ® in een nieuw venster ↪

3. Regel de benodigde inschrijvingen en praktische zaken als ondernemer

Het is belangrijk dat je een aantal praktische zaken goed regelt als ondernemer in de zorg. Hieronder vind je wat je moet regelen:

Daarnaast is het belangrijk om van tevoren een aantal praktische zaken goed te regelen. Zo is het aan te raden om een zakelijke rekening te openen. Met een zakelijke rekening houd je zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden van je geld dat privé is. Dit is voor elke ondernemer verstandig. Hierdoor wordt je bedrijfsadministratie eenvoudiger en simpeler.

Ook is het belangrijk om op voorhand je verzekeringen goed te regelen. Bepaal als ondernemer vooraf waarvoor je jezelf wilt verzekeren. Zo is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar zijn er ook verzekeringen voor beroepsaansprakelijkheid, voor het geval je bijvoorbeeld personeel in dienst hebt of een kantoorpand hebt.

Tot slot is het ook van groot belang om als zzp’er in de zorg goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen omtrent de Wet DBA. De Wet DBA is er om jou als zzp’er en je opdrachtgever duidelijkheid te geven over de arbeidsrelatie die jullie aangaan. Het is een hot-item en het onderscheid ondernemers van mensen in loondienst.

4. Promoot je onderneming

Maak jezelf bekend! Klanten komen immers niet vanzelf aanwaaien. Zo is het slim om een website te (laten) bouwen, waarin je jouw bedrijfsplan vertaalt naar een duidelijk verhaal richting toekomstige opdrachtgevers. Op je website kun je vertellen:

  • wie je bent,
  • wat je visie/ is,
  • wat je onderscheidt van een ander,
  • wat mensen van je kunnen verwachten,
  • hoe ze contact met je kunnen opnemen.

Is je website af, dan wordt het tijd om ook actief ‘promotie’ te maken voor je onderneming. Ga netwerken op social media of tijdens events en laat mensen weten dat je beschikbaar bent voor opdrachten.

5. Evalueer jaarlijks hoe je bedrijf ervoor staat

Tot slot is het belangrijk om als ondernemer jaarlijks terug te kijken en eventueel bij te sturen voor de toekomst. Heb je de doelen die je voor jezelf hebt gezet het afgelopen jaar behaald? Zo nee, waarom niet en wat kun je eraan doen om deze het komende jaar wel te behalen?

Neem hier ook echt even goed de tijd voor en vier ook vooral de successen die jij als ondernemer in de zorg hebt behaald.

Een goede ondernemer, een goede zorgprofessional

Kortom, een zzp’er in de zorg moet volgens PIDZ naast een zorgprofessional ook een echte ondernemer zijn. Met behulp van bovenstaand stappenplan wordt ondernemen in de zorg ook voor jou een stuk gemakkelijker.

Opent mijnPIDZ® in een nieuw venster ↪

In 5 stappen een sterker cv

Vergeet niet je cv bij te werken in mijnPIDZ®. Je cv is een belangrijk onderdeel van je profiel. We helpen je hier graag bij. Met deze 5 stappen maak jij je cv nóg sterker.

Maak jouw profiel compleet via mijnPIDZ®

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.