Opinie | Meer zzp’ers in de zorg

Het aantal zelfstandige zorgprofessional groeit. Hier ligt grotendeels de hoge werkdruk door personeelstekorten aan ten grondslag. “Het tempo van die ontwikkeling is zorgelijk”, stelt Lex Tabak van Solopartners, brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg, in Nieuwsuur. “Het zzp-schap vinden we iets mooi, maar de vraag is of we de balans kwijtraken nu zoveel mensen hun dienstverband opzeggen. Iedere maand krijgen we 300 à 400 nieuwe leden.”

Ook PIDZ’er Peter Wanst (sinds oktober 2014) kijkt hier met argusogen naar. “Iedereen mag natuurlijk zelf bepalen wat hij of zij doet. Maar er moet wel een balans blijven tussen loondienst en het zzp-schap.”

Matthijs Pronk, eveneens aangesloten bij PIDZ Alkmaar (sinds 2013), uit nog meer zorgen. “Ik vind het geen goede zaak. Voor mijn gevoel weten sommigen niet goed wat ondernemerschap met zich meebrengt. Soms komt iemand aanrijden met een dikke auto en dan plaats ik daar echt wel vraagtekens bij. Ik probeer dan ook uit te leggen dat je jezelf beter kunt meten met de vaste medewerkers. Als zelfstandige zorgprofessional ben je echt niet meer dan een ander.” Het levert hem soms een arrogante blik op. “Daarvan gaan mijn haren rechtovereind staan.”

Verandering

In de periode dat beiden bij PIDZ zijn aangesloten, hebben ze veel zien veranderen. Begeleider Wanst: “Er zijn echt veel meer zzp’ers. Dat komt, omdat meneer Asscher in mijn begintijd het ontzettend lastig maakte vanwege de VAR-verklaring. Die werd opeens problematisch. Daarna kwam de kentering en konden we eigenlijk niet meer om de zelfstandige zorgprofessionals heen.”

Pronk zag juist dat de kwaliteit van zorgprofessionals achteruitging. Kwantiteit stond boven kwaliteit, vindt hij. Zijn oplossing? “Je kunt het beste een poule maken met kwalitatief goede zorgprofessionals. Op hen kan de opdrachtgever altijd terugvallen.”

Begin van zzp-schap

De 63-jarige Wanst begon ooit als zzp’er in de zorg, omdat hij boventallig was verklaard. “Omdat ik al eerder in Oost-Europa voor mijzelf werkte, was voor mij de stap niet meer zo groot. Ik wist wat het inhield.”

Begeleider Pronk (33) heeft een heel andere reden om zich als zelfstandige zorgprofessional bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. “Ik was klaar met alle onenigheid binnen de teams, het papierwerk en de vergaderingen. Het verlenen van zorg zelf is superleuk. Daar doe je het voor. Niet voor de rompslomp eromheen.”

26 augustus 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.