Wij-krant | Ouderen ontroeren door aanraking

Met de ervaring van een moeder die lijdt aan dementie en een schoonmoeder die zeven jaar in huis heeft gewoond, bekruipt Eric Both (59) het gevoel dat hij iets moet terugdoen voor de samenleving. De van origine sportmasseur besluit een jaar geleden om ouderenmassages te gaan geven.

De massagevorm die Eric en zijn team van ongeveer twintig vrijwilligers van Both Hands geeft, bestaat nog niet in Nederland. Waarom ouderenmassage? “Het is een heel specifieke doelgroep met kenmerkende aandachtspunten”, zegt Eric in zijn kantoor in Haarlem, waar hij cursisten ontvangt voor zijn workshops.

Zelf gaat hij eens in de twee maanden naar een zorginstelling om ouderenmassages te geven. Hij komt ook bij de mensen thuis. “Met de hand- en onderarmmassage maak je direct contact op gevoelsniveau. Wat er dan gebeurt, is dat ouderen met dementie uit hun hoofd wegraken en niet meer bezig zijn met hun beperkingen, angst en ziekte. Ze hoeven het alleen nog maar te beleven.”

Voor deze ochtend sluit Karin Kiewiet aan. Ook zij verzorgt ouderenmassages, als vrijwilligster. “Toen ik zag dat Eric die workshop gaf, heb ik mij meteen aangemeld.” De 50-jarige onderneemster is ontzettend dankbaar. “Zeker voor de mensen die weinig warmte voelen en liefde krijgen, wil je dit doen omdat je weet dat in de zorginstellingen weinig tijd is voor een-op-een contact.”

Ontroering
Tijdens het geven van een massage krijgen Eric en Karin de mooiste en ontroerendste verhalen over vroeger te horen. Soms willen de ouderen hen eigenlijk niet loslaten, zoals dat bij Karin is gebeurd. “Een vrouw van in de negentig genoot zo van het moment. Dat ze ook na de massage dicht in mijn buurt wilde blijven, omdat ik haar zoveel liefde had gegeven. Nou, dat raakt mij hoor.”

Ook Eric raakt weleens geëmotioneerd. “Eigenlijk heel vaak”, geeft hij toe. “Iemand met spasmen kwam heel erg verkrampt voor mij zitten, maar na de massage was alles weg. Ik heb wel een traantje gelaten. Zo mooi vond ik het.”

Wat hem ook veel voldoening geeft, zijn de momenten dat mensen met dementie voor even uit hun eigen belevingswereld kunnen treden. “Zo begon een vrouw opeens over haar yogalessen van vroeger te praten. In haar verzonken gedachten zat dit dus ergens weggestopt, maar door de massage kwam dat weer bovendrijven. Als ze voor even de angst kunnen loslaten en genieten van de positieve aandacht, op welke manier dan ook, dan heb ik een topdag.”

Intiem contactmoment
Iedereen geniet op zijn of haar eigen manier. Ellenlange verhalen over de oorlog, juist gefascineerd kijkend naar de handen of misschien in stilte met de ogen dicht. Karin en Eric hebben alle genotsvormen al voorbij zien komen. Zelf krijgen ze regelmatig ook massages; Karin deze ochtend nog van Eric. “Als je een massage hebt gekregen, wordt het geven nog intenser, omdat je weet wat het met jouzelf doet”, benadrukt ze na de massage. “De keren dat je daarna zelf gaat masseren, besteed je meer aandacht aan de oudere.”

Ouderenmassage is niet alleen geschikt voor zorgprofessionals, stelt Eric. Ook voor mantelzorgers en kinderen van een ouder met dementie kan het mooie momenten opleveren. “Vaak voelen we ons machteloos bij mensen met dementie. Deze massage geeft de mogelijkheid om weer een intiem contactmoment te creëren. En dat is volgens mij echt iets waardevols.”

29 november 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.