Papierwerk

December 2017 alweer. Waar blijft de tijd? Beter gezegd: de tijd vliegt. Sneller en sneller. Het afgelopen jaar hebben veel zorgprofessionals de weg naar PIDZ weten te vinden. Samen met al deze mensen hebben we heel veel mensen blij kunnen maken. Soms gaat het niet helemaal zoals we het eigenlijk bedoelen. De zorg blijft immers mensenwerk.

Een slecht excuus natuurlijk, maar we doen ons uiterste best om met alle PIDZ’ers kwalitatief de beste te zijn en belangrijker nog: te blijven. Eenvoudig is dit niet. PIDZ staat nu eenmaal voor: Met zorg verbonden. In die strekking mag het natuurlijk altijd meer, maar zeker niet minder.

Naar ons credo handelt de nieuwe regering nu ook. In de nieuwe kabinetsplannen is voor de wet DBA geen plek ingeruimd. Eindelijk hebben de politici ingezien dat dit niet werkt. Chapeau! Een nieuwe wet voor zzp’ers laat nog enkele jaren op zich wachten, heb ik vernomen. Jammer natuurlijk, maar het schijnt nogal ingewikkeld te zijn om iets passends erdoorheen te krijgen voor de ruim 1 miljoen zzp’ers die ons land telt.

Laten we optimistisch blijven en bedenken dat het beter is langer te moeten wachten op een goede wet als wederom een controlemiddel van ons overheidsorgaan waar we weer een heleboel papierwerk moeten invullen. Want dat is ook zo’n dingetje in de Nederlandse zorg. Voor iedere akkefietje liggen de paperassen al klaar.

Natuurlijk, ik ben al een beetje van de oude stempel. Maar één ding weet ik zeker: dertig jaar geleden hadden we meer tijd voor de zorg van onze cliënten. Ik vermoed dat dit komt omdat we destijds niet zo heel veel lijstjes hoefden in de vullen of bij te houden.

Daarom zou ik graag eens het businessplan uit 1980 van zorgorganisaties eens willen bewonderen, want ergens is het de afgelopen decennia heel erg fout gegaan, vind ik. Dat ziet Jan Slagter van Omroep MAX waarschijnlijk ook in. Hij begrijpt hoe professionals de zorg horen te verlenen met zijn zelf opgezette Ben OudeNijhuis (zie voorpagina), waar geen managers werken maar alleen een hoofd zorg. Dat is al een heel grote stap in de goede richting. Maar hij past ook de werkwijze aan. Met minder inkt en meer zorg. Daar word ik blij van.

En van jullie ook. Daarom wil ik iedereen bedanken voor dit mooie jaar waarin we toch weer een professionaliseringsslag hebben kunnen maken. Geniet en ontspan tijdens de feestdagen, want ook in 2018 hebben onze cliënten en patiënten jullie goede zorg hard nodig.

11 januari 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.