Partners en zzp’ers in de zorg: enkele tips

Hoe houd je de relatie gezond, regel je het huishouden (met kinderen) en krijg je toch leuke opdrachten binnen je werk? Ouders Susan Kartal (36) en Jeffrey Hofland (30) van hun tweejarige zoon Noah, allebei zzp’er in de zorg, vertellen hun geheim.

Werken in de zorg staat gelijk aan onregelmatige diensttijden. Hoe regelen jullie dat?

Susan: “We maken heel duidelijke afspraken, die staan in onze ‘vooruitplanagenda’ en onze weekagenda die op de koelkast hangt. De planning op de koelkast geldt als dubbele check. Zo komen we nooit voor verrassingen te staan. Daarnaast zijn we strikt in onze werktijden, zodat Noah niet naar een oppas of opvang hoeft. Dit houdt in dat Jeffrey doordeweeks en overdag werkt, goed voor zo’n twintig tot dertig uur per week. Ik werk zelf doordeweeks in de avonden en in het weekend maakt het mij niet uit, als het maar geen nachtdiensten zijn. Het aantal uren heb ik teruggeschroefd van 24 naar 14, omdat een tweede opkomst is.”

Die strikte tijden: betekent dit niet dat je soms leuke opdrachten links moet laten liggen?

Jeffrey: “Dat is bij mij nog niet voorgekomen, omdat PIDZ nog weinig ziekenhuizen – de plek waar ik dit vak heb geleerd – als opdrachtgevers heeft. Komen daar meer diensten van, dan zou ik ontzettend balen als ik iets zou moeten laten schieten. Het zou wel kunnen, maar ik wil niet meer werken omdat mijn gezin op één staat.”

Susan: “Ik vind het wel pijnlijk, maar ergens ligt de grens. De agenda zit al flink dichtgetimmerd. Mijn gezin staat bovenaan. Zelf wilde ik heel graag doorgroeien binnen de zorg en mijn diploma verpleegkundige niveau 5 halen, maar die ambitie staat op een zeer laag pitje sinds ik moeder ben.”

En wat als een opdrachtgever morgen belt of je niet een uurtje langer kunt blijven of een ochtenddienst kunt werken?

Susan: “Dan overleggen we eerst. Degene die thuis is, checkt dan de weekagenda op de koelkast of daar ruimte voor is. Past het, dan is dat geen probleem. Anders houdt het helaas op.”

Zouden jullie niet meer willen werken?

Jeffrey: “Nee, ik niet. Hoewel die mogelijkheid er zeker is omdat de vraag ontzettend groot is. Dat overschot kan juist een valkuil zijn, omdat je jezelf misschien voorbij loopt.”

Susan: “Ik vind dit ook prima. Meer uren zijn goed voor de portemonnee, maar je past het uitgavenpatroon gewoon aan aan de inkomsten. En niet dat we nu iets te klagen hebben overigens. Jeffrey en ik kunnen deze werklast met de volledige zorg voor onze zoon zo prima behappen.”

Maakt communicatie ook onderdeel uit van jullie geheim?

Jeffrey: “Communicatie is heel belangrijk. Het zorgt voor rust en regelmaat en dat kan iedere zzp’er wel gebruiken, lijkt mij. Het werkt ook totaal niet om solistisch te werk te gaan als je zelfstandige bent. Je leeft dan langs elkaar heen en dat gaat botsen.”

Hebben jullie nog meer tips?

Jeffrey: “Stap uit de comfortzone. In de zorg kun je heel makkelijk blijven plakken in de sector waarin je werkt. Als zzp’er heb jij de mogelijkheid om je vleugels te spreiden, overal in de keuken te kijken. Ook wij doen dat binnen de mogelijkheden die er zijn.”

Susan: “Probeer het wiel niet zelf uit te vinden. Zoek hulp wanneer je dreigt vast te lopen. PIDZ kan jou heel goed van advies voorzien of uit de brand helpen.”

26 april 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.