Wij-krant | De bijzondere hobby van Peter: karten

Motoren lopen als een rode draad door het leven van Peter van den Burgt. Als kleine jongen gaat hij al bij de motorhandel van de broer van zijn opa kijken en meehelpen zover het kan. Ondanks zijn werk als zelfstandig zorgprofessional, is de fascinatie voor scheurijzers is altijd gebleven – hij (ver)bouwt zelfs Choppers in zijn garage voor eigen gebruik. Daarnaast kart de 55-jarige PIDZ’er weer sinds een paar maanden. Maak kennis met zijn bijzonder hobby.

Waar komt deze betovering vandaan?

“Als vijfjarig jochie maakte ik voor het eerst kennis met motoren. In de pubertijd ging ik zelf rijden en sleutelen aan (cross)brommers. En voor je het weet, heb je al motorgereden. Maar het is een dure hobby. Dus ik heb regelmatig mijn motor verkocht. En na de bijna-doodervaringen, zoals net-niet-ongelukken, dacht ik een jaar of vijftien geleden dat het verstandig zou zijn om de racemotor in te ruilen voor een Chopper. In die periode kocht een goede vriend van mij een kart en dat vond ik eigenlijk ook wel interessant. Daarmee was het hek van de dam, totdat ik in 2008 ermee stopte vanwege de kosten. Het kost een paar duizend euro per jaar.”

Maar het begon weer te kriebelen?

“Om eerlijk te zijn wel. Na twee goedkopere karts dacht ik: het racen is fantastisch, maar deze karts passen niet goed bij mij. Ik houd niet van martelen. Het materiaal moet goed zijn als ik de baan op ga. Wat dat betreft, ben ik bloedfanatiek. Dus begin deze zomer heb ik een model gekocht dat wedstrijdrijders ook gebruiken. Aan de racetijden van toppers kan ik niet tippen, maar ik kom aardig in de buurt.”

Wat geeft zo’n kick?

“De acceleratie en snelheid. Op rechte stukken haal je 140 in het uur. Karten vraagt veel van je, zowel lichamelijk als geestelijk. Je moet jezelf volledig concentreren en net als bij Formule 1 krijg je met G-krachten te maken. Natuurlijk neem ik voldoende pauze, maar aan het eind van de dag ben ik gewoon kapot.”

Vormt het ook een uitlaatklep?

Ik maak er wel een dagje uit van en ga vaak alleen. Dan race ik alle stress eruit, hoewel ik die eerlijk gezegd niet veel heb. Maar toch kan ik even alle hectiek van de zorg ontvluchten.”

Verklaren mensen jou weleens voor gek?

“Niet met die woorden. Ze vinden mij wel enorm fanatiek. Ik probeer elke zaterdag te gaan, behalve als het regent of vanwege werk. Als het vriest trek ik thermokleding aan, dan kom je de dag wel door. Karten is gewoon een way of life, net als werken in de zorg. Mijn vrouw zegt altijd: ‘Veel plezier! Kijk je uit?’. Ik calculeer mijn risico’s in, ben veel voorzichtiger dan vroeger.”

Waar haal jij naast het zzp-schap en het runnen van een gezinshuis de tijd vandaan?

“Dat vragen heel veel mensen. Het klinkt misschien gek, maar ik heb meer vrije tijd dan in loondienst omdat ik meer thuis ben. Wie kan nu zeggen dat hij op dinsdag, als de cliënten naar dagbesteding gaan, tijd heeft om even naar de kartshop te rijden voor onderdelen? Naast de zorg ben ik ook hier 24/7 mee bezig. Karten is gewoon míjn ding.”

Foto’s gemaakt door: Theo Groote. 
14 november 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.