Zelf zegt PIDZ-directeur Sandor Brouwer dat hij grote schoenen te vullen heeft na het vertrek van Hetty van Dommelen. De nieuwe algemeen directeur heeft heldere doelen voor ogen, maar zal één ding zeker niet vergeten. ,,Plezier houden in je werk dat blijft de basis.”
In zijn kantoortje is de sfeer gemoedelijk en zijn aanstekelijke lach niet ver weg. Het typeert Sandor. De nieuwe algemeen directeur van PIDZ zoekt graag de verbinding met zijn medewerkers. Hij oogt relaxed en maakt graag ruimte voor een kennismakingsgesprek. Sinds 23 januari 2023 is hij in functie. Exact vijftig dagen na zijn aantreden – puur toeval – neemt hij een uur de tijd om te praten over de zorgsector, PIDZ en de toekomst van het bedrijf.
Ervaring in de zorg, zoals de afgetreden directeur Hetty die wel had, heeft Sandor niet. Hij komt uit de zakelijke wereld van media, consultancy en banken. Daarin heeft hij een omslag gemaakt. De laatste jaren is hij vooral werkzaam bij bedrijven die sociaal ondernemen. ,,Ik vind het belangrijk om ook zelf iets terug te doen voor de samenleving”, zegt hij. ,,De uitstroom in de zorg is natuurlijk groot. Als PIDZ hebben we daar een mooi antwoord op gevonden.”
“Met PIDZ gaan we er nog meer voor zorgen dat we meer zijn dan alleen een matchingpartij, zodat de zorginstellingen steeds blijer worden van ons.
PIDZ-directeur Sandor Brouwer
Inmiddels werken meer dan honderd mensen in de organisatie van PIDZ. Sandor voelt dat er nog meer groei in het bedrijf zit en die ontwikkeling wil hij graag realiseren op een manier die bij PIDZ past. Hierover vertelt hij later meer. ,,In de afgelopen jaren hebben we laten zien dat we een partij zijn die kwaliteit levert”, legt de 50-jarige directeur uit. ,,Nu is het tijd voor een volgende stap.”
Professionaliseren softwaresysteem mijnPIDZ
En dat is in zijn ogen het nóg verder professionaliseren van het bedrijf, waar vooral met het onlinesoftwaresysteem mijnPIDZ een grote slag geslagen kan worden. ,,We willen er nu voor zorgen dat de prestaties van ons platform ook optimaal zijn. Daarom is mijnPIDZ is nu aan de beurt.”
Hier bedoelt Sandor mee dat PIDZ toewerkt naar een softwaresysteem dat zo enorm gebruiksvriendelijk is dat het van alle gemakken is voorzien. Bovendien streeft hij naar het sneller beantwoorden van, bijvoorbeeld, juridische vragen zonder dat het formeel en bureaucratisch gaat worden. ,,Uiteraard binnen de wetten en regels van de wet DBA.”
Gemak dient de mens, weet PIDZ-directeur Sandor, maar hij beseft ook dat de zorginstellingen in een tweestrijd zijn verwikkeld. ,,Onze klanten zijn heel blij met ons, maar tegelijkertijd balen ze dat ze onze hulp moeten inzetten, omdat ze het liefst vaste handen aan het bed willen en niet elke dag iemand anders. Dit is alleen niet realistisch vanwege de uitstroom en enorme werkdruk in de zorg. Het is een beetje een schizofreen model. Met PIDZ gaan we er nog meer voor zorgen dat we meer zijn dan alleen een matchingpartij, zodat de zorginstellingen steeds blijer worden van ons.”
Hij weet dat de toekomst van de zorg er niet rooskleurig uitziet, met de aanstaande vergrijzing en toegenomen werkdruk. ,,Het probleem lijkt eerder groter, dan kleiner te worden”, stelt Sandor, die de zorg beschikbaar wil houden voor iedereen zoals de visie van PIDZ voorschrijft. ,,Hierdoor kan dus een spanningsveld ontstaan binnen zorginstellingen. Hoe kunnen wij als PIDZ dat wegnemen en nóg beter voldoen aan de behoeften? Dat is een uitdaging die ik wil aangaan.”
PIDZ over vijf jaar
En als Sandor zijn glazen bol pakt: waar ziet hij PIDZ over vijf jaar? ,,Daar gaan we goed met elkaar over nadenken. Ik wil vooral in mijn eerste honderd dagen mijn oor te luister leggen bij medewerkers, de PIDZ-vestigingen, maar ook zeker bij zorginstellingen.”
“Professionaliseren en behoud van werkgeluk lijken op gespannen voet met elkaar te staan doordat een investeringsmaatschappij PIDZ heeft overgenomen, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
PIDZ-directeur Sandor Brouwer
Zo kan PIDZ-directeur Sandor de contouren schetsen en vervolgens een gedegen plan voor de toekomst uitrollen. Maar één ding is duidelijk: ,,We willen nog meer van toegevoegde waarde zijn voor de zorg. Dus niet alleen matchen in de huidige sectoren zoals de vvt-sector, ggz en gehandicaptenzorg, maar bijvoorbeeld ook bij ziekenhuizen en aanpalende dienstverlening in personeel zoals detachering en planningssoftware.”
Mengen in maatschappelijk debat
Bovendien wil PIDZ zich ook meer mengen in het maatschappelijke debat. ,,Zo kun je nog meer impact maken op de zorg, want het is heel erg simpel: size matters.” Ofwel: hoe groter je bent, hoe serieuzer je wordt genomen en dus hoe meer invloed je kunt uitoefenen.
PIDZ-directeur Sandor stelt wel één voorwaarde aan het doormaken van groei: de professionaliseringsslag mag niet ten koste gaan van het werkplezier onder de medewerkers, want dat vormt in zijn ogen de basis. ,,Dat lijkt op gespannen voet met elkaar te staan doordat een investeringsmaatschappij PIDZ heeft overgenomen, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn”, legt hij uit. ,,Ik spreek de taal van de investeerders vanwege mijn werkverleden en krijg heel veel energie in het verbinden van mensen. Dat vind ik zo interessant aan PIDZ, want hier komt dat samen.”
Drie speerpunten om te groeien
Drie dingen zijn belangrijk om een volgende stap te maken, stelt Sandor. ,,De afdelingen gaan nog beter en sneller met elkaar samenwerken en opereren steeds vaker van buiten naar binnen. Zo weten we niet alleen steeds beter wat er bij zorginstellingen en zzp’ers speelt, maar kunnen we er ook sneller op inspelen met elkaar. Snelheid telt”, zegt hij. ,,Verder willen we de familiecultuur behouden en ons blijven richten op het ondernemerschap, maar ook sturen op prestaties zonder dat het een afrekencultuur wordt. Op die manier houd je nog beter rekening met elkaar.”
“Bij bedrijven die sturen op capaciteit is de uitstroom het grootst. Waar werkgeluk belangrijk is, is dat minder.
Sandor Brouwer, PIDZ-directeur
Tot slot wil de algemeen directeur het volgende kwijt over werkgeluk, het laatste belangrijke speerpunt: ,,Bij bedrijven die sturen op capaciteit is de uitstroom het grootst. Waar juist werkgeluk een heel belangrijk onderdeel is, daar is de uitstroom een heel stuk minder.”
Laat dat nu ook net het doel zijn dat PIDZ voor ogen heeft: steeds gelukkiger zorgprofessionals in Nederland, met minder uitstroom en administratieve last. ,,Op de vraag hoe PIDZ precies een rol gaat spelen in dit domein, heb ik alleen nog geen gedetailleerd antwoord gevonden. Maar dat we een rol van betekenis willen spelen en de werkdruk én uitstroom willen verminderen, dat is zeker.” Gelukkig is PIDZ-directeur Sandor op het moment van spreken pas vijftig dagen onderweg en heeft hij nog voldoende tijd om zijn plannen uit te rollen.
Bekijk hieronder de video over De Dag van het werkgeluk:
Foto’s gemaakt door Frans Claassen.