PIDZ’er José krijgt rocksterren en acteurs op haar massagetafel

Van Helden Massage - PIDZ - zzp

Voor José van Helden komt op haar massagetafel alles samen. Ze masseert niet alleen, maar reikt ook handvatten aan als de klant daarom vraagt. En tot haar clientèle mag deze PIDZ’er beroemdheden rekenen.

Nog altijd vindt José het bijzonder dat Hollywoodsterren, adviseurs van regeringsleiders of topsporters op haar massagetafel liggen. ,,Soms krijg ik een telefoontje van iemand uit China die op het vliegtuig stapt of ik de dag erna in de ochtend tijd kan vrijmaken. Of dat de manager van een artiest belt met een verzoek tot een massage. Dan zeg ik: ‘Wanneer zou je dit willen?’ Dan antwoorden ze als grap dat ik daar een uur geleden al had moeten staan. Met wat geluk pik ik dan ook een mooi concert mee, in het precoronatijdperk dan. Ja, echt heel gaaf.” Hoe ze masseuse is geworden: daarover later meer.

Dat ik zo mijn grenzen ben overgegaan, heb ik uiteindelijk moeten bekopen met het gegeven dat ik nog geen pollepel in een pan kon zetten.

José van Helden

In coronatijd pakt ze met haar gouden handen geen vastzittende ruggen, stijve nekspieren of gespannen kuiten aan. Nee, in deze periode gaat José terug naar de basis, waar het voor haar ruim veertig jaar geleden begon: de zorg. ,,Ik kwam laatst op een afdeling een collega tegen met wie ik in mijn beginjaren ook heb gewerkt. Dat was heel bijzonder.”

José begon als verpleegkundige, zette daarna een eigen thuiszorgorganisatie op in Hilvarenbeek waarvoor ze uiteindelijk een faillissement heeft moeten aanvragen, ging bij een GGZ-instelling aan de slag en kreeg uiteindelijk een burn-out. ,,Ik heb de signalen dat het tijd was voor een nieuw avontuur genegeerd. Ik voelde verantwoordelijkheid voor de cliënten en voor mijzelf. Dat ik zo mijn grenzen ben overgegaan, heb ik uiteindelijk moeten bekopen met het gegeven dat ik nog geen pollepel in een pan kon zetten.”

PIDZ - Van Helden Massage - verpleegkundige

Gouden handen

In die periode, zo’n tien jaar geleden, kwam ze via een kennis in contact met een toptherapeut uit Zweden. Ze raakte geïntrigeerd door zijn werk en wilde zelf eens ondervinden hoe het zou zijn om op een massagetafel te liggen. De rollen draaiden om en deze man, van wie ze uit privacyoverwegingen de naam liever niet noemt, zei tegen José: ,,Je hebt gouden handen. Ik zou daar mee aan de slag gaan.” En zo geschiedde: de zorgprofessional werd masseuse.

Ik zat in de tuin en hoorde om de haverklap een politiewagen of ambulance voorbijkomen. Toen voelde ik dat ik de zorg weer terug in moest.

José van Helden

In twee jaar tijd haalde ze het diploma en vier certificaten voor specialisaties binnen de massagewereld. Uit binnen- en buitenland wisten mensen haar vrijwel direct te vinden. ,,Ik kan eigenlijk meteen de hand letterlijk op de zere plek leggen. Maar begrijp ook wat de klant bezighoudt. Zo’n tachtig procent zit in een verandering en dat kan van alles zijn, zoals een burn-out of binnen het zakenleven. Door mijn eigen ervaring met een burn-out kan ik de mensen op de massagetafel handvatten bieden.”

Sindsdien biedt José een pakket aan: mensen kunnen kiezen voor een massage met of zonder gesprek of een gesprek met of zonder massage. Het is waar de prioriteit ligt. ,,Mensen vertrouwen mij heel snel”, merkt ze in al die jaren. ,,Zo was er een financieel adviseur van een regeringsleider binnen Europa die voor zijn werk op een belangrijk punt stond. Nadat het was gelukt, belde hij mij na zijn vrouw als eerste. Ik heb hem dat handvat kunnen bieden waar hij naar zocht.”

PIDZ - Van Helden Massage - verpleegkundige

 

Kloosterverzorgingshuis

Door de coronacrisis geen rocksterren, acteurs of adviseurs van regeringsleiders op de massagetafel. Maar werken als verpleegkundige bij een kloosterverzorgingshuis. ,,Ik zat in de tuin en hoorde om de haverklap een politiewagen of ambulance voorbijkomen. Toen voelde ik dat ik de zorg weer terug in moest. Na een oproep op Facebook dat oud-verpleegkundigen werden gezocht om bij te springen attendeerden mijn kinderen mij daarop. Toen ben ik de uitdaging weer aangegaan, heb ik eerst wat ervaring op gedaan om erin te komen en toen ingeschreven bij PIDZ.” Een uitdaging waar ze, net zoals vroeger, weer veel energie uit haalt. 

5 november 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.