PIDZ’er Sander van Beek ziet altijd kansen om zijn onderneming verder te professionaliseren 

Als zzp’er in de zorg zoekt Sander van Beek graag manieren om zichzelf voortdurend te ontwikkelen. Scholing vormt daarin een belangrijk onderdeel, want hij vindt dat ‘een ondernemer nooit mag stilstaan in zijn ontwikkeling’.

Op een terras in het centrum van Oss zit Sander onder de verwarming te genieten van een cappuccino, pas net ontwaakt na een nachtdienst. Ook hij heeft net als 122 anderen de poll ingevuld op LinkedIn en antwoord gegeven op de vraag: ‘Ben jij bereid jezelf om of bij te scholen als zorgprofessional naar een profiel waar veel vraag naar is?’ Sander vulde in: ,,Jazeker, ik sta hier voor open.” PIDZ’er Michèle Rhoda vertelde in een ander verhaal op deze website al eens over het belang van om- of bijscholing. 

“Een ondernemer mag zichzelf nooit ondernemer noemen omdat hij enkel het urencriterium (1225 uur, red.) haalt.”

Sander van Beek 

Hij licht graag zijn antwoord toe op het verwarmde terras. ,,Ik vind gewoon dat je als ondernemer nooit stil mag staan in je ontwikkeling. Dat kan gaan om grote dingen, zoals veranderingen in wet- en regelgeving, of iets dat kleiner is, zoals het bijspijkeren van voorbehouden handelingen”, zegt de bijna 34-jarige begeleider in de zorg. ,,Een ondernemer mag zichzelf nooit ondernemer noemen omdat hij enkel het urencriterium (1225 uur, red.) haalt.” Hier wil hij mee zeggen dat het ondernemerschap meer vraagt dan uren maken alleen.  

Oriënteren  

Toen Sander zich vier jaar geleden inschreef bij de Kamer van Koophandel heeft hij zijn laatste maand in loondienst gebruikt om zich te richten op het ondernemerschap in de zorg, want een goed begin is het halve werk. ,,Ik heb met financieel adviseurs gebeld, assurantiekantoren gesproken. Ik wilde gewoon een goede start maken en weten welke rechten en plichten ik als zzp’er heb.” 

Ook scholing vindt Sander van Beek een essentieel onderdeel binnen het ondernemerschap. Op die manier kan hij zichzelf onderscheiden van de rest, vertelt hij. Begeleiders in de zorg zijn er voldoende, maar de Ossenaar ziet kansen om nóg meer uit zijn onderneming te halen. Cursussen en scholingen volgt hij al, zoals weerbaarheidstraining, BHV of medicatieveiligheid. ,,De zorgsector is erg dynamisch. Van de ontwikkelingen moet je zeker als zzp’er op de hoogte zijn, vind ik.”  

Bekijk hieronder een video over inschrijven bij de Kamer van Koophandel:

Groots denken 

Sander, ooit werkzaam bij Defensie en in de bouw, denkt groots en in mogelijkheden om zijn onderneming nog beter in de markt te zetten. Hij wil graag een verkorte opleiding tot verpleegkundige gaan volgen; deze duurt achttien tot twintig maanden. Dan heeft hij wel eerst een diploma tot verzorgende IG nodig. ,,Ik wil het liefst bij een opdrachtgever de opleiding volgen. Dit kost hen niks, omdat ik alle kosten op mij neem. Dit moet toch wel lukken binnen vijf jaar?” Dat is zijn grote doel. 

“Mijn leven draait eigenlijk op impulsen en uitdagingen. Scholing hoort daar zeker bij.”

Sander van Beek

Als Sander dat traject aan kan gaan en voltooit, dan kan hij als begeleider, verpleegkundige en verpleegkundig begeleider werken. Hij glundert bij de gedachte. ,,Dat houd ik met gemak vol tot aan mijn pensioen. Ik kijk graag in verschillende keukens en steek dan ook overal wat van op. Ja, in loondienst wil ik eerlijk gezegd niet meer werken. Ik vind dit heerlijk.” 

De interesse voor de klinische en medische kant is getriggerd door werken op cohortafdelingen. ,,Je neemt waar, analyseert en handelt om vervolgens weer bij te schaven volgens de PDCA-cyclus (Plan, Do, Checkt, Act, red.). Dat vind ik razend interessant. Ik blijf mijzelf graag uitvinden.”  

HKZ-traject 

Maar Sander zou ook graag het HKZ-traject (Harmonisatie, Kwaliteitsbeoordeling in de zorg) aangaan, waarmee hij kan aantonen te voldoen aan de kwaliteitseisen die dit keurmerk stelt aan ondernemerschap. De bijeenkomsten passen alleen niet in zijn agenda, omdat hij voornamelijk in de nacht werkt. ,,Misschien ga ik wel navragen of ik een op maat gemaakt traject kan volgen, zodat ik niet op de vastgestelde dagen hoef te komen. Dan betaal ik desnoods iet meer. Ik wil dit keurmerk graag halen.” 

Nee, Sander van Beek zit niet graag stil en gaat graag op ontdekkingstocht om zo zijn onderneming verder te kunnen professionaliseren. ,,Mijn leven draait eigenlijk op impulsen en uitdagingen. Scholing hoort daar zeker bij.”

*FotoJanssen-fotografie

Beluister hieronder de podcasts over ondernemerschap in de zorg: 

Vergeet niet om deze post te delen.

Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.