PIDZ’er Ciydem over corona bij Brinkhoven: ‘Net een sciencefictionfilm’

PIDZ'er Ciydem in coronapak gestoken als ze aan de slag gaat bij Brinkhoven

Woonzorgcentrum Brinkhoven in het Gelderse Heerde is hard getroffen door de coronavirus. Bijna een derde van de ouderen is eraan gestorven. PIDZ’er Ciydem Doruk (43) zag al vijf mensen overlijden aan corona en omschrijft ‘de heftige situatie’.

Kun je omschrijven hoe het is om hier te werken?
 ,,Heel erg heftig. Ik had het minder heftig verwacht. In het begin heerste heel veel angst en onrust op de werkvloer, ook onder de bewoners die lijden aan dementie. Als de mensen bij Brinkhoven meerdere keren per dag een lijkwagen voorbij zien komen, dan kan ik mij voorstellen dat dit angst inboezemt. Inmiddels is de rust wat wedergekeerd. Gelukkig helpen de mensen van Defensie mee. Bij Brinkhoven werken vooral veel zorgprofessionals van buitenaf, want het vaste zorgpersoneel zit grotendeels ziek thuis. Dat zegt denk ik wel genoeg over hoe heftig het is.”

Lijkt het op een sciencefictionfilm?
,,Een beetje wel, ja. We dragen allemaal mondkapjes, maskers, handschoenen en pakken ter bescherming om besmetting te voorkomen. Je krijgt het wel benauwd als je de hele dag met een masker oploopt, de bril raakt op een gegeven moment beslagen. Daarom hebben we met elkaar afgesproken om regelmatig een luchtje te scheppen. Anders is het bijna niet vol te houden.”

Voel jij je wel veilig op de afdeling?
,,Ja hoor. Ik ben ook heel erg hartelijk en liefdevol ontvangen door de mensen hier. Het werk is nu belangrijker dan ooit. Daarom ben ik ook op de verzoek van PIDZ Zwolle ingegaan, toen zij mij vroeg om hier als verpleegkundige aan de slag te gaan. De waardering wordt door iedereen uitgesproken. Dat geeft mij een goed gevoel.”

Als je zoveel mensen ziet lijden en sterven, moet je wel stevig in je schoenen staan.
,,Ik kan mij heel goed voorstellen dat je last krijgt van stress als je dit niet goed kunt loslaten. Ik heb vijf mensen zien overlijden. Het klinkt gek, maar ik ben dan blij voor deze meneer of mevrouw dat het lijden erop zit. Echt verschrikkelijk om te zien als het coronavirus genadeloos toeslaat en zorgt voor benauwdheid. Dat in combinatie met dementie en andere gezondheidsproblemen: onmenselijk gewoon.”

Hoe is het voor familie van de bewoners?
,,Ook bizar natuurlijk. Je kunt het verpleeghuis niet in of uit behalve als je vader of moeder op sterven ligt. Met de arts bepalen we dan zo snel mogelijk het vervolg en lichten we de familie in. De familieleden kunnen dan op bezoek komen, waken en afscheid nemen van de bewoner.”

Wat doe jij om te ontspannen?
,,Zelf kan ik het werk gelukkig naast mij neerleggen als ik thuiskom. Ik probeer met mijn twee prachtige dochters veel te doen. Dat is belangrijk om overeind te blijven en te ontspannen. Verder sta ik hier vrij nuchter in. Als ik het virus zelf zou krijgen, dan is het maar zo.” 

Hoe lang blijf jij werkzaam bij Brinkhoven?
,,Per week wordt bekeken hoe heftig het coronavirus nog is. Voor nu ga ik vol goede moed naar het woonzorgcentrum om de mensen te helpen. Ik ben oprecht trots op mijzelf dat ik dit doe. Mijn werk is nu écht van meerwaarde.”

 

14 april 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.