PIDZ’er Patricia tijdens corona: ‘Doe waar je normaal geen tijd voor hebt’

Het coronavirus zorgt voor onzekere tijden, ook bij zorgprofessionals. PIDZ’er Patricia Belfor (55) heeft deze maand nog genoeg opdrachten, maar voor mei is alles onzeker. Hoe komt zij het tijdperk dat corona heet door?

Patricia heeft afgelopen periode op een corona-afdeling gewerkt en hier slaat de onzekerheid bij haar toe. Mag ik nu wel of niet op een andere afdeling aan de slag? Dit vraagt zij zichzelf hard op af. Het antwoord volgens de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: het mag bij geen verkoudheidssymptomen én koorts. ,Ik zie zoveel leuke opdrachten voorbijkomen, maar ik durf eigenlijk niet te reageren.”

Aan de motivatie ligt het niet. Juist nu wil Patricia aan het werk om de kwetsbare mensen te helpen. ,,Bij de afdeling waar corona heerst daar mag ik natuurlijk wel werken, maar die hebben mij niet dagelijks nodig.” Ze heeft zelf een coronatest gedaan met een negatieve uitslag. ,,Het wachten was erg spannend. Ik zou een telefoontje krijgen als ik corona zou hebben. Op een gegeven moment ging de telefoon. Gelukkig was het iemand anders.”

Nu zit ze dus meer thuis dan normaal gesproken. Dat vindt Patricia niet erg. Ze kan haar dochter, die in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs zit, helpen met school. Hoe het is om zoveel samen te zijn? ,,Bij vlagen heel erg gezellig, want we doen veel spelletjes samen. Soms is het ook frustrerend. Dat is vooral wanneer het schoolwerk erbij komt kijken, haha.”

BIG-registratie

Verder heeft Patricia tijd om wat klusjes in huis te doen, een boek te lezen, te bellen met vriendinnen, een stuk te wandelen of haar BIG-registratie bij te houden. Een nadeel: dat kan pas na de coronacrisis, want het register is gesloten. ,,Ik zoek wel alvast alles bij elkaar zodat ik mij kan voorbereiden voor de herregistratie.” Een goed begin is het halve werk, wil ze daarmee zeggen.

Zoals ze haar dochter steunt met school, zo heeft Patricia een vriendin aangespoord een hobby op te pakken die door haar werk is blijven liggen. ,,Het is een moeilijke tijd, maar wel een periode waarin je dingen kunt doen die je ook leuk en belangrijk vindt. Probeer dat gewoon weer op te pakken. Dat maakt het wat draaglijker.”

25 april 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.