PIDZ Praat (afl. 10) | ‘Zorginstellingen hoeven niet bang te zijn om zzp’ers in te zetten’

In de nieuwe aflevering van PIDZ Praat, de podcast waarin actuele thema’s uit de zorg worden besproken, behandelt presentator Wout Fassbender met manager interne organisatie Charlotte Geurts van PIDZ de laatste ontwikkelingen rondom de wet DBA en de webmodule.

De wet DBA is al jaren een heet hangijzer voor zzp’ers en zorginstellingen. Nederland telt inmiddels ruim één miljoen zelfstandigen, van wie ongeveer een derde in de zorg werkt. Ondanks dat deze wetgeving al jaren geleden is ingevoerd, vormt de wet DBA vaak voer voor discussie. De Belastingdienst handhaaft niet altijd, tenzij er opzettelijk sprake is van schijnzelfstandigheid.

Om meer duidelijkheid te creëren, heeft het kabinet begin 2021 een nieuwe tool ontwikkeld: de webmodule. Dit middel zou de wet DBA in eerste instantie misschien moeten vervangen, maar daarop is de regering teruggekomen. Deze vragenlijst dient ter ondersteuning. Een pilot is opgezet en deze loopt tot het najaar om te kijken of de webmodule goed werkt.

“In de tool zit geen ruimte voor nuance, terwijl een rechter juist kijkt naar het geheel van omstandigheden.”

Boris Emmerig, advocaat en fiscalist 

Het gaat om een vragenlijst waarin de opdrachtgever antwoord geeft op de vragen die te maken hebben met de arbeidsrelatie. Is er sprake van werk buiten of in dienstbetrekking, of gaat het om een grijs gebied? Veel zorgorganisaties komen na invulling in het grijze gebied terecht. Nog altijd geen duidelijkheid dus. Ook tijdens de pilot van de webmodule zal de fiscus niet actief handhaven.

Advocaat en fiscalist Boris Emmerig is niet te spreken over de huidige vorm van de tool – daarover sprak hij al in een eerder aflevering van PIDZ Praat en op LinkedIn deelt hij video’s van de Belastingdienst rondom de wet DBA en webmodule – en noemt het zelfs ‘nutteloos in de huidige vorm’. ,,In de tool zit geen ruimte voor nuance, terwijl een rechter juist kijkt naar het geheel van omstandigheden”, zei hij in gesprek met Zipconomy. ,,Sommige vragen wijken af van wat op dit moment rechtsgeldig is. Minister Koolmees heeft bijvoorbeeld verklaard dat het er niet toe doet of een zzp’er hetzelfde werk doet als werknemers in de organisatie. Toch staat die vraag in de webmodule en geeft een positief antwoord 10 strafpunten.”

Geen handhandhaving

Op dinsdag 13 juli kwam het besluit om het handhavingsmoratorium niet per 1 oktober te laten vervallen. De aanleiding is een aangenomen motie van ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis, die daarin de regering verzocht om eerst de knelpunten van de wet DBA eerst goed uit te zoeken voordat wordt overgegaan op handhaving.

De reactie van staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën op die motie tijdens het kamerdebat: ,,Het handhavingsmoratorium loopt niet af in oktober. Het loopt minimaal tot oktober en dan zullen we kijken wat we gaan doen.” Vijlbrief verwacht in oktober de uitkomst van de pilot van de webmodule die tot september loopt.

PIDZ Praat - wet DBA - webmodule - podcast - PIDZ

Weinig kennis

Loopt een zorginstelling momenteel risico bij de inzet van zzp’ers? Nee, antwoordt Charlotte Geurts van PIDZ in PIDZ Praat. ,,Een zorgorganisatie kan gewoon zzp’ers inzetten, als het op de goede manier gebeurt. Dat houdt in dat zij de ondernemers vrijlaten in hun manier van werken en hen ook benaderen als een zelfstandige. Alles draait om het ondernemerschap en daar dienen de zorgorganisaties zich bewust van te zijn. Bij PIDZ merken we dat veel zorginstellingen en zzp’ers nog niet weten wat de wet DBA nu precies inhoudt.”

Een zelfstandige is pas zelfstandig als hij een eigen overeenkomst van opdracht laat zien, zijn eigen uurtarief kan bepalen, de facturen rechtstreeks naar de zorgorganisatie verstuurt.”

Charlotte Geurts, PIDZ 

Geurts ervaart dat bij de inzet van externe krachten, zoals zzp’ers, dat zorginstellingen totaal ontzorgd willen worden. ,,Dan kiezen ze soms intermediairs die hen daarbij helpen en alles regelen. Dat is natuurlijk fijn, maar dan moet je eigenlijk niet met zzp’ers willen werken. Een zelfstandige is pas zelfstandig als hij een eigen overeenkomst van opdracht laat zien, zijn eigen uurtarief kan bepalen, de facturen rechtstreeks naar de zorgorganisatie verstuurt.” Daar is bij het gebruikmaken van intermediairs geen sprake van en dan zal vermoedelijk de Belastingdienst met de vinger gaan wijzen.

Benieuwd naar de aflevering van PIDZ Praat over de wet DBA? Beluister hem hieronder:

Vergeet niet om deze post te delen.

Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.