Pilot webmodule: wat houdt dat in voor zzp’ers in de zorg?

Nog een paar dagen en dan start de pilot van de webmodule. Wat houdt dit in voor zzp’ers in de zorg, waar dienen zij op te letten en wat kunnen zorginstellingen doen? Advocaat en belastingadviseur Boris Emmerig van Holla Advocaten geeft antwoord.

Wat is de webmodule ook alweer?

Boris Emmerig: ,,De webmodule is een hulpmiddel dat aantoont of er sprake is van een fictieve dienstbetrekking. De opdrachtgever kan vanaf 11 januari enkele tientallen vragen invullen over een specifieke zzp’er waar uiteindelijk een score uitrolt. In totaal zijn er 220 punten te vergeven. Bij meer dan 70 punten is er zeer waarschijnlijk sprake van een dienstbetrekking, tussen de 45 en 69 punten is er sprake van een grijs gebied en bij minder dan 45 punten is er zeer waarschijnlijk geen dienstbetrekking.

Hoe ziet de pilot eruit?

,,Een half jaar lang kunnen opdrachtgevers de webmodule invullen. Er hangen geen juridische consequenties aan vast, omdat het om een testfase gaat. Daarna zal worden beslist of dit hulpmiddel definitief zal worden ingevoerd.”

Gaat de webmodule de wet DBA definitief vervangen?

,,Ik denk zelf van niet. Dit middel is in 2014 door zowel de Tweede Kamer als de Raad van State afgeschoten. Waarom zou het nu dan wel doorgang vinden? Dit is oude wijn in nieuwe zakken en heel erg gericht op de Belastingdienst. Je wordt door de webmodule te snel in het keurslijf van loondienst gedrukt, omdat je alleen maar punten erbij kunt krijgen. Een aftrek van punten omdat er volgens die specifieke vraag juist geen sprake is van een dienstbetrekking, bestaat niet. De naald beweegt maar één kant uit. Dat is oneerlijk. De schaal zou moeten liggen tussen de -220 en 220 punten. Bij BNR zei ik het al en nu weer: ‘De webmodule is leuk bedacht, maar strijkt op bepaalde punten in tegen de rechtsspraak.”

De Hoge Raad deed op 6 november uitspraak dat de bedoeling van partijen niet relevant is. Heeft dit ook nog invloed op de webmodule, want er wordt geschreven dat dit arrest de webmodule zou torpederen?
,,Nee. Altijd al leidend waren de feiten en omstandigheden, niet wat partijen met elkaar hebben afgesproken. Ik heb het arrest van de Hoge Raad tien keer gelezen en met mijn best mogelijke bedoelingen kan ik er niet uithalen dat zzp’ers die exact hetzelfde werk doen als iemand in loondienst zich zorgen moeten maken, zoals RTL Nieuws en NOS schrijven.”

De Belastingdienst zal pas vanaf 1 oktober 2021 handhaven. Tot die tijd zijn alleen kwaadwillenden aan de beurt, toch?
,,Wat je zegt, is niet helemaal waar. De Belastingdienst is al bij diverse ziekenhuizen komen controleren en kan aanwijzingen geven om mensen te gaan verlonen, ook al zijn die ziekenhuizen helemaal niet kwaadwillend. Als een zzp’er of zorginstelling zich zorgen maakt, kunnen zij die zorgen zelf wegnemen.”

Hoe dan?

,,Dit kun je doen door bijvoorbeeld het werk uit te voeren op een manier die bij jou past of door eigen kleding te dragen. Als jij vindt dat je niet als zzp’er wordt behandeld, stap naar de opdrachtgever toe om hierover te praten. Vul anders eens samen de webmodule in en kijk op welke punten je de relatie kunt verbeteren. Kijk elkaar eens goed aan de komende tijd. Zorg dat de relatie van opdrachtgever en opdrachtnemer helder is.”

Gaat het zorglandschap een spannende tijd tegemoet?

,,Dat denk ik wel. Hoewel tijdens de pilot geen juridische consequenties volgen, kan de Belastingdienst natuurlijk wel komen controleren. Zorginstellingen zullen op een tweesprong staan: gaan we het nu écht goed regelen (al dan niet volgens de normen van de Belastingdienst, want de Belastingdienst heeft ook niet altijd gelijk) of is dit voor ons geen haalbare kaart en richten we ons op het werven van extra werknemers? Komend half jaar is dé periode waarin de kaarten worden geschud.”

Wil je meer weten over de webmodule en de wet DBA? Kijk dan op onze speciale themapagina over dit onderwerp. Je vindt er onder andere whitepapers en veelgestelde vragen.

Beluister hieronder de podcast met Boris Emmerig over de webmodule en wet DBA:

 

Samenvatting

  • Kijk eens goed naar je eigen ondernemerschap tijdens de periode dat de pilot webmodule duurt. Handel ik als zzp’er in de zorg?
  • Vul samen met de opdrachtgevers een de webmodule in en kijk op welke manier je de relatie opdrachtgever/-nemer kunt verbeteren.
  • Uitkomsten webmodule:< 45 punten: zeer waarschijnlijk geen dienstbetrekking, 45 ≥ 69: grijs gebied, 70 >: waarschijnlijk sprake van dienstbetrekking
  • Belastingadviseur Boris Emmerig: ‘De webmodule is leuk bedacht, maar strijkt op bepaalde punten in tegen de rechtsspraak. Je wordt door webmodule vrij snel in het keurslijf van loondienst gedrukt, omdat de naald een kant uit beweegt.’

Vergeet niet om deze post te delen.

Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.