“Plannen is topsport”

Oplossingsgericht denken. Dat is volgens planner Angeline van Kessel (45) van Vitaalflex het allerbelangrijkste als je voor een flexbureau werkt. “Je moet niet stil blijven staan bij tegenslag.”

Tegenvallers krijgt Angeline regelmatig te verwerken. Sinds 2012 werkt ze voor het flexbureau Vitaalflex van Vitalis Zorggroep, dat tweehonderd vaste medewerkers in zijn bestand heeft. Die zorgverleners kunnen niet alle opdrachten die Angeline en haar team binnen krijgen, aannemen omdat de zorgvraag te groot blijkt. Dan zoekt de planner naar oplossingen en klopt ze bijvoorbeeld bij PIDZ aan voor zelfstandige zorgprofessionals of flexwerkers. “Er is een groot tekort. Zeker aan verzorgende(IG)”, weet Angeline.

Hoe lost ze dat knelpunt op? “Soms vraag ik aan de afdeling of het goed dat een helpende (niveau 2) komt werken. Vaak gaat de manager daarmee akkoord. Hun gedachtegang: beter iemand dan niemand aan het bed.”

Elke dag anders

Ook al lijkt het plannen een simpele kantoorbaan van negen tot vijf. Dat is het allesbehalve, stelt Angeline. “Je leert elke dag bij.” Behalve dat ze iedere dag de puzzel legt welke zorgverlener waar het beste tot zijn recht komt, onderhoudt ze met haar team een goed contact met de klanten.

En daar geniet ze van. Daarnaast neemt ze geregeld een kijkje op de werkvloer om zo beter te kunnen inspelen op de zorgvraag. “Het gaat uiteindelijk om de behoefte van de afdeling en de cliënt in het bijzonder.”

Niet opdagen

Angeline krijgt soms van de afdelingen te horen dat een (zelfstandig) zorgverlener niet is komen opdagen of niet kan aarden op de locatie. “Dat komt nu te vaak voor”, bekent ze eerlijk. Juist dan springt Angeline voor de zorgverlener in de bres. “We kijken dan naar de mogelijkheden die er wel zijn voor diegene. Het is natuurlijk niet zo dat iemand dan nooit meer binnen Vitalis kan werken. We kijken dan naar de locatie waar deze zorgverlener wel tot zijn recht komt.”

Ze staat achter de (zelfstandige) zorgverleners, maar vraagt wel om moreel besef. “Je werkt met een kwetsbare doelgroep. Kom je niet, dan zijn de ouderen daar de dupe van. En slaat de afdeling op tilt. Dat willen we voorkomen.”

Sport

Honderd procent van de opdrachten invullen, lukt Angeline met haar team dus niet. “Ik beloof nu ook geen gouden bergen meer, want dat is niet realistisch.” Ook al streeft ze daar wel naar. “Het is echt een sport.” Ondanks de feedback die ze regelmatig krijgt, geniet Angeline van haar werk. “We krijgen vaak te horen dat we goed bezig zijn. En juist daar doen we het voor.”

26 september 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.