Plezier in de zorg weer terug

Eindelijk! Het gaat weer over zorg sinds ik bij PIDZ ben neergestreken, begin mei. Zzp’ers bepalen zelf hun opdrachtgevers en de focus ligt weer op de cliënten. De medewerkers van PIDZ krijgen ruimte en vertrouwen om zich te ontwikkelen.

Daar zag het eigenlijk niet naar uit, dat ik nog in de zorg werkzaam zou zijn. Eind vorig jaar had ik een moment van bezinning. Wat wil ik nog met mijn toekomst?, was de gedachte. Dertig jaar in de zorg en alle functies inmiddels bekleed, van zorgverlener tot manager – een verschrikkelijk woord overigens, omdat het niet de leukste taak is om te bezuinigingen, grote veranderingen door te voeren of teams zelfsturend te maken. Natuurlijk, veranderingen zijn niet altijd slecht. Soms zijn ze daadwerkelijk nodig. Maar de wijze waarop en wat je wil bereiken, daar verschil ik ooit van mening over.

Wat ik in die drie decennia heb geleerd, is dat zonder zorgmedewerkers een organisatie niet kan bestaan. Zonder helpenden, verzorgenden (IG), verpleegkundigen en begeleiders krijgen de cliënten en patiënten niet de zorg die ze nodig hebben en verdienen.

Juist voor hen moet je goed zorgen. Dat kan door een luisterend oor te bieden en vertrouwen te geven. Geef ze verantwoordelijkheden door hen zelf veel te laten bepalen. De zorgverleners zullen vast weleens een fout maken, maar dat mag. Daar leren ze alleen maar van.

Dat wat hierboven staat, heb ik de laatste jaren van mijn zorgcarrière gemist. In plaats van verantwoordelijkheid en vrijheid krijgen de zorgverleners regels op hun bord geschoven. Ze moeten veel verantwoording afleggen. De cliënt staat daardoor niet meer centraal. En juist dat is de voornaamste reden dat zij, en ik ook, in deze mooie sector zijn gaan werken: ze vinden zorgen voor anderen leuk. Daar krijgen ze een energie van.

Nu ik bij PIDZ in het Klokgebouw ben neergestreken, merk ik dat het weer gaat om de basisprincipes van zorg: de cliënt en patiënt centraal. Niet alleen de medewerkers, maar ook de zelfstandige zorgprofessionals en flexwerkers hebben het plezier hervonden. Ze komen stralend naar hun werk of gaan met een grote lach naar hun opdrachtgever.

Heel eerlijk: de binding met de cliënten mis ik wel. Maar bij PIDZ zijn we aan het oriënteren of we een werkplek kunnen creëren voor iemand met een beperking. Diegene kan meehelpen om de lunch te verzorgen of bijvoorbeeld gasten ontvangen. Zo kan ik ook weer terug naar de basis, waar het voor mij allemaal mee begon. En dat is in mijn ogen met zorg verbonden en daar word ik gelukkig van.

10 november 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.