Positieve Gezondheid: wensen cliënt centraal

Al eens gedacht aan een heel andere manier van zorgverlening, waarin niet de aandoening, maar de mens centraal staat? Dat is het speerpunt van het transformatieprogramma Positieve Gezondheid van kennisorganisatie Vilans en stichting Institute for Positive Health (IPH).

Positieve gezondheid

Het doel van Positieve Gezondheid is de zorg en ondersteuning perfect bij de wensen van de cliënt te laten aansluiten. En niet andersom. Oprichter Machteld Huber van IPH formuleert de nieuwste opvatting over gezondheid als volgt: “Gezondheid is het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.”

Door dit transformatieprogramma daadwerkelijk toe te passen, blijken standaard behandelplannen overbodig. Door de cliënt zelf te vragen wat voor hem of haar belangrijk is, hoeven zorgverleners niet alle standhaard behandeldoelen uit te voeren. De zorg is op die manier meer persoonsgericht én goedkoper.

Acht zorgorganisaties gingen met de nieuwe methode aan de slag. Wat blijkt: de resultaten zijn volgens Vilans veelbelovend. Door deze andere manier van zorgverlening voeren de verzorgende en cliënten andere gesprekken, waarin naar buiten komt dat zowel de cliënt als zijzelf meer eigen regie in handen hebben en meer voldoening uit hun werk halen. Zij gebruiken daarvoor het spinnenweb (zie afbeelding). Daarnaast wordt ook de zelfkennis vergroot.

In onderstaand filmpje vertelt de dochter van een cliënt hoe zorgverleners rekening houden met de wensen van haar moeder.

8 februari 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.