Column Hetty | Influencers kunnen het imago van de zzp’er in de zorg een boost geven

Influencers zijn helemaal van deze tijd en je ziet ze overal. Maar influencers in de zorg? Die zijn volgens mij schaars. Juist zij kunnen een groot aandeel hebben om de personeelstekorten op te lossen. Zij bereiken met hun blogs of vlogs de zorgprofessionals van de toekomst en kunnen bovendien het imago van de zorg oppoetsen.

Soms heb ik een ingeving en dan schrijf ik dat idee op papier. Dat is nu eigenlijk ook gebeurd. Hardop denkend lijkt het mij geen slecht idee om zorgfluencers – influencers die berichten over de zorg – in te zetten. Dat kunnen zorgprofessionals zijn die werken in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg. Noem maar op. En het liefst nog zzp’ers ook.

Het imago van de zzp’er is niet al te best als ik berichten in de media in de afgelopen weken moet geloven. Het Algemeen Dagblad schreef een verhaal over de inzet van extern personeel. Dit ging met name over zzp’ers. De ziekenhuizen in Nederland zouden miljoenen euro’s kwijt zijn. ,,Dat kwam doordat steeds meer zorgmedewerkers aan de slag gaan als zzp’er en door het hoge ziekteverzuim als gevolg van corona.”

Als ik straks als zzp’er werk, ben ik ook vrijer in hoe ik zorg verleen. Dan kan ik tien minuten langer bij een cliënt zitten zonder dat ik op mijn donder krijg. Ja, dat gebeurt nu echt.”

Mariska van Bladeren, zorgprofessional 

De redenen dat steeds meer zorgprofessionals als zelfstandige aan de slag gaan, komt volgens het AD omdat ze de krenten uit de pap halen, vrij zijn tijdens de feestdagen, een betere werk-privébalans willen en een hoger uurtarief vragen.

De buitenwacht legt door bovenstaande argumenten op te voeren regelmatig de schuld van de te hoge werkdruk en toegenomen kosten bij de zzp’ers in de zorg die zo een slechte naam krijgen. Vaak komt dit door een gebrek aan kennis over het ondernemerschap. Het leidt op social media tot veel reacties.

Wie dieper graaft, komt uit bij andere redenen zoals het argument van Mariska van Bladeren. In dat verhaal in het AD zegt zij: ,,Als ik straks als zzp’er werk, ben ik ook vrijer in hoe ik zorg verleen. Dan kan ik tien minuten langer bij een cliënt zitten zonder dat ik op mijn donder krijg. Ja, dat gebeurt nu echt.”

Heel veel zelfstandigen doen dit niet voor het geld, maar vooral omdat ze op hun eigen manier zorg kunnen leveren. Niet iedere zorgprofessional is geschikt om zorgplannen te schrijven of de administratie op zich te nemen. Sommigen willen gewoon met de cliënt, patiënt of bewoner bezig zijn. Op hun eigen manier.

Daarom dacht ik ineens na over influencers. Tommieindezorg is natuurlijk bekend. In zijn eentje heeft hij de ouderenzorg een boost gegeven. Maar ook Teun Toebes, die in een verpleeghuis woont tussen de ouderen met dementie, geeft een inkijkje in zijn wereld. En ik kwam ook nog Gevangeniszustersanne, verpleegkundige van gedetineerden, en Indezorgmetrob, verpleegkundige in de ouderenzorg, tegen.

Hoe mooi zou het zijn als ook influencers vlogs en/of blogs maken over het werken als zzp’er in de zorg? Dat zij een duidelijk beeld schetst wat er allemaal bij het werken in de zorg en het ondernemerschap komt kijken of waarom zij nu voor zichzelf zijn begonnen.

“Want hoe je het wendt of keert: álle zorgprofessionals zijn belangrijk en waardevol. Ieder op zijn eigen manier. We hebben ze allemaal keihard nodig.”

Hetty van Dommelen, algemeen directeur PIDZ 

Iemand die hier op een mooie en oprechte manier over vertelt, kan het imago van de zzp’ers in de zorg een boost geven en de cowboyverhalen die de wereld in worden geslingerd ontkrachten. Zo bereik je ook de jongeren die enthousiast worden van het werken in de zorg.

Want hoe je het wendt of keert: álle zorgprofessionals zijn belangrijk en waardevol. Ieder op zijn eigen manier. We hebben ze allemaal keihard nodig. Voel jij je als zzp’er in de zorg geroepen op de bres te springen voor de ondernemers, als zorgfluencer?

Vergeet niet om deze post te delen.

Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.