Rick Brink: “Ik wil iets betekenen voor 1,8 miljoen Nederlanders met een beperking”

Nederland kent sinds afgelopen juni een ‘minister van Gehandicaptenzaken’, een initiatief van KRO-NCRV. Rick Brink (33) wil een boegbeeld zijn voor 1,8 miljoen Nederlanders met een beperking. Een minister die zijn doelen verwezenlijkt. In zijn ’troonrede’ spreekt hij zijn ambities uit.

‘Minister van Gehandicaptenzaken’ is geen officiële functie. Wordt u wel serieus genomen?
“Jazeker! Ik heb regelmatig contact met minister Hugo de Jonge van VWS en zijn ambtenaren en ik kom nu regelmatig op het Binnenhof voor gesprekken met bewindslieden. Laatst reed ik door Den Haag en kwam ik minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken tegen. ‘Hey Rick! Hoe is het”, riep hij. Dat is dan toch wel even bijzonder. Ik wil echt iets betekenen voor die 1,8 miljoen mensen met een beperking en dat wordt ook zo gezien in Den Haag.”

In uw troonrede vraagt u 15 miljoen van dit kabinet. Gaat u dat krijgen?
“In Den Haag staan ze welwillend tegenover mijn plannen heb ik gemerkt, dus ik heb goede hoop.”

Wat zijn uw speerpunten?
“Ik heb drie doelen die ik het komende jaar wil verwezenlijken. Ik wil een inclusieve start maken en meer mensen met een beperking in het bedrijfsleven, waaronder ook meer stageplekken. Daarnaast vind ik dat meer mensen met een handicap op televisie moeten komen. En dan zijn ze niet te gast in een talkshow om te praten over hun beperking, maar over hun expertise.”

Wat bedoelt u met een inclusieve start?
“Ik vind dat kinderen altijd alles moeten kunnen doen in de regio waar ze zijn opgegroeid. Willen ze naar de speeltuin in het dorp, dan vind ik dat zij daar gewoon moeten kunnen spelen tussen de kinderen zonder een handicap. Als je hier jong mee begint, dan zal er sneller acceptatie plaatsvinden.”

U heeft zelf osteogenesis imperfecta. Ondervindt u hier zelf veel hinder van?
“Als kind werd ik best veel nagekeken. Mijn vader zei dan: ‘Rick, als je Frans Bauer heet, word je ook nagekeken”. Dat heeft mij enorm geholpen en veel zelfvertrouwen gegeven. Ik ben altijd opgevoed met het idee dat het glas halfvol is.”

U bent voorstander van het manifest ‘Iedereen doet mee’. Slechts 25 van de 355 gemeenten hebben dit ondertekend.
“Ik was eigenlijk enorm verbaasd, toen ik zag dat er slechts 25 koplopergemeenten in ons land zijn die inclusief willen zijn, die dit manifest hebben ondertekend. Mijn streven is natuurlijk om ze allemaal die handtekening te laten zetten. Maar als het aantal komend jaar minimaal verdubbeld tot 50 gemeenten, ben ik tevreden. Amersfoort heeft zich inmiddels ook aangesloten, dus we zijn op de goede weg.”

U wilt ook dat de publieke omroep meer inclusief wordt. Hoe gaat u dat bewerkstelligen?
“Mensen kunnen zich aanmelden voor ‘De koffer van Rick’. Hierin verzamel ik gedurende het jaar namen van mensen die veel kennis hebben over een bepaald onderwerp. Ik wil hen laten aanschuiven bij programma’s van de NPO, zodat zij daar zitten als expert. Dus dat mensen in een talkshow te gast zijn omdat ze kennis hebben, niet vanwege hun beperking. Ik heb al verschillende goede gasten in mijn koffer.”

Hoe gaat u meer mensen met een beperking op de arbeidsmarkt krijgen?
“Laatst zat ik met directeur Cees Oudshoorn van werkgeversorganisatie VNO-NCW aan tafel. Hij verwoordde het mooi: “We moeten meer toe naar een samenleving waarin mensen bewust bekwaam zijn in plaats van onbewust onbekwaam.” Mijn streven is om 1.000 stageplekken te creëren voor mensen met een beperking binnen het MKB. Bij de zeer grote bedrijven is al veel meer plek ingeruimd, omdat zij zich dat financieel makkelijker kunnen veroorloven. Het is niet dat de mensen niet willen, ze beschikken nog niet over voldoende slagkracht of know-how om het te organiseren.”

In Hardenberg bent u gemeenteraadslid. Helpt dat mee?
“Zeker! Dat ik het boegbeeld ben van 1,8 miljoen mensen en ook nog in de politiek actief is een ideale combinatie. Je krijgt een enorm netwerk in de politiek, bij werkgevers, in het onderwijs. Dat helpt mij weer bij het behalen van mijn speerpunten. Zo kun je sneller je slag slaan.”

Wat zou nog moeten gebeuren om de zorg verder te verbeteren?
“Onze verzorgingsstaat is een van de beste ter wereld, maar hangt met protocollen aan elkaar. Als ik bijvoorbeeld bij Jinek aanschuif en ’s avonds laat nog zorg nodig heb, dan kan dat bijna niet meer omdat het zo niet is geregeld. Het mag allemaal veel flexibeler, zo creëren we meer zorg op maat.”

Fotograaf: Frank van der Burg

24 oktober 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.