Scholing belangrijk voor PIDZ’er Michèle: ‘Het kost weinig moeite vanuit intrinsieke motivatie’

Bijscholing en cursussen vormen een essentieel onderdeel van het ondernemerschap in de zorg, want de sector is voortdurend in ontwikkeling en de zorg blijft mensenwerk. Hoe kijkt PIDZ’er Michèle Rhoda hiernaar en wat verstaat zij onder goed ondernemerschap?

Eerst terug naar de poll over omscholing en bijscholing die PIDZ op LinkedIn publiceerde. De vraag luidt: Ben jij bereid jezelf om of bij te scholen als zorgprofessional naar een profiel waar veel vraag naar is? Twee derde van de mensen die heeft gereageerd, antwoordde: ‘Jazeker, hier sta ik voor open.’ 6 procent koos: ‘Nee, ik blijf bij mijn vak.’ Bijna een vijfde zei: ‘Dat is afhankelijk van de tijd en kosten.’ De overige 7 procent ‘weet het niet’.

Michèle behoort tot de groep bij wie het afhangt van de tijd en de kosten. Zelf is ze begeleider in de gehandicaptenzorg en jeugdzorg en sinds april 2021 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarvoor heeft ze zo’n twee jaar op ruim dertig locaties gewerkt bij de flexpool van een zorginstelling voor mensen met complexe problematieken met een 0-urencontract. ,,Werken op één locatie geeft mij een beklemmend gevoel”, zegt Michèle. Ook PIDZ’er Sander van Beek licht zijn keuze op de poll toe op deze website.

“Dat ik naast mijn werk ook nog zo’n zestien uur per week studeer kost mij weinig moeite, omdat ik het superinteressant vind. Ik zie het als hobby eigenlijk.”

Michèle Rhoda, PIDZ’er

Ze geniet van haar eerste maanden als ondernemer en zit zeker niet stil. Michèle start deze maand nog met een cursus reiki en gaat vanaf 2022 beginnen aan de tweejarige opleiding Holistisch Therapeut. Ook houdt ze de wet en regelgeving nauwlettend in de gaten door middel van het volgen van webinars die de branchevereniging voor zzp’ers in de zorg, SoloPartners, organiseert.

Om een goede administratie op te voeren, heeft ze een boekhouder in de hand genomen want zij weet dat daar haar kracht niet ligt. De 25-jarige begeleider vertelt in haar appartement in Arnhem dat het eerste half jaar als zzp’er in de zorg goed is bevallen. Ondernemerschap in de zorg stemt haar vrolijk.

Wat vind jij belangrijk in het ondernemerschap?

Michèle: ,,Dat jij risico’s durft te nemen maar hier wel met een realistisch beeld naar kijkt zodat je geen onverantwoorde risico’s neemt. Het is ook goed om mondig en creatief te zijn, zodat jij je kunt onderscheiden. Ik denk ook dat goed kunnen plannen van pas komt. En natuurlijk het volgen van cursussen en scholingen. In loondienst word je hier nog op geattendeerd, nu moet ik dit zelf bijhouden.”

Hoe kijk jij naar scholing?

,,Ik vind het erg leuk, omdat dit vanuit mijn intrinsieke motivatie komt, dan kost dat mij niet veel moeite. Daarom heb ik mij ingeschreven voor de opleiding tot Holistisch Therapeut en de cursus reiki. Dat is wat ik écht graag wil. Natuurlijk houd ik ook mijn medicatieveiligheid bij. Ik zou bijvoorbeeld ook meer willen leren over Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Dat onderdeel is ook belangrijk in mijn werk, hoewel ik dat iets meer als een verplichting zie.”

Michèle Rhoda houdt haar scholing minutieus bij

Hoort scholing bij het ondernemerschap in de zorg, vind jij?

,,Dat vind ik wel. Dat ik naast mijn werk ook nog zo’n zestien uur per week ga studeren, kost mij weinig moeite, omdat ik het super interessant vind. Ik zie het als hobby eigenlijk én ik kan dit ook nog in mijn werk toepassen.”

Wat versta jij onder goed ondernemerschap?

,,Dat je nieuwsgierig bent en openstaat voor nieuwe dingen. Voor mij is nog bijna alles nieuw, omdat ik pas net als zzp’er in de zorg ben begonnen. Maar ik verwacht niet dat ik dit over tien jaar anders zie. Ik vind het gewoon heel leuk om nieuwe dingen te leren, vooral als het vanuit mijzelf komt. En natuurlijk horen er ook dingen bij die minder leuk zijn. Maar de zorg verandert voortdurend en daarom kun je ook op die punten niet achterblijven.”

Toch heb jij bij de poll op LinkedIn ingevuld: ‘Het is afhankelijk van de tijd en kosten.’ Waarom?

,,Ik zou misschien overstappen naar een ander functieprofiel als het volgen van een studie laagdrempeliger en aantrekkelijker zou zijn. Een vierjarige studie vergt veel tijd en is duur. Hoe ga je dat allemaal bekostigen als je de studententijd achter je hebt gelaten? Je moet ook geld verdienen om te kunnen leven. Hierom ben ik een deeltijdstudie gaan doen.”

“Als begeleider in de zorg ben je toch je eigen instrument met een unieke aanpak. Ik denk dat ik mijzelf kan onderscheiden door extra cursussen en scholing te volgen.”

Michèle Rhoda, PIDZ’er

Michèle zegt ‘misschien overstappen naar een ander functieprofiel’, omdat wat ze nu doet echt is wat ze graag wil. Haar droom is om uiteindelijk een eigen praktijk te openen waar ze als holistisch therapeute kan werken en in haar begeleiding reiki, mindfullness en ademhalingsoefeningen kan toepassen.

,,Als begeleider in de zorg ben je toch je eigen instrument met een unieke aanpak. Ik denk dat ik mijzelf kan onderscheiden door extra cursussen en scholing te volgen. Ik heb geen flauw idee of er veel vraag is naar waarvoor ik nu studeer. Mensen vinden dit misschien snel te zweverig. Maar ik zou mijn werk niet lang vol kunnen houden als ik het niet leuk vind.”

Beluister hieronder de podcasts over ondernemerschap in de zorg:

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.