Column Hetty | Stilte voor de storm 

Het is stilte voor de storm, schrijft algemeen directeur Hetty van Dommelen in haar column. Zzp’ers in de zorg kloppen regelmatig aan met de vraag waarom er minder opdrachten voor hen zijn. Het antwoord: corona. ,,Maar wees gerust. Er komen drukkere tijden aan.”

De zorg kent pieken en dalen wanneer het om de inzet van zzp’ers gaat. Ondernemers in de zorg stellen regelmatig de vraag waarom zij in een bepaalde periode minder uitnodigingen voor opdrachten ontvangen. Dat laat zich verklaren, maar wees gerust: dit is stilte voor de storm.   

In het pre-coronatijdperk laten de conjuncturen zich voorspellen. Het begin van het jaar is rustiger, dan wordt het voor de zzp’er in de zorg steeds drukker met een piek in de zomermaanden die loopt tot en met september. Dan vlakt de piek iets af, met een dal in november om in december weer aan te trekken vanwege de feestdagen. Tijdens deze coronapandemie loopt alles anders, met extremere patronen.  

“De zorgprofessional in loondienst neemt de vrije dagen (nog) niet op. Waarom zou je vakantie pakken als er reisbeperkingen en een avondklok gelden?”

Hetty

Zzp’ers in de zorg vragen zich regelmatig af waarom zij minder uitnodigingen voor opdrachten ontvangen dan normaal. De verklaring: de zorgprofessional in loondienst neemt de vrije dagen (nog) niet op en dat is ergens logisch. Waarom zou je een week vakantie opnemen als er reisbeperkingen en een avondklok gelden? Vanwege het coronavirus letten zorginstellingen er ook nog op dat niet teveel verschillende zorgprofessionals werken om op die manier de besmettingen tegen te gaan.

Daarnaast zijn bepaalde afdelingen binnen verpleeghuizen gesloten in verband met corona of is een groot deel van de dagbestedingen dicht. Hierdoor helpen de mensen mee op de woongroepen; ook dat zorgt voor minder opdrachten voor zzp’ers in de zorg, in dit geval vooral voor begeleiders. 

Nu alles anders is en iets rustiger is, verwacht ik dat de piek deze zomer extremer gaat zijn dan normaal. De zorgprofessionals in loondienst die zich een slag in de rondte hebben gewerkt, zullen de vrije dagen of overuren opnemen – al is het maar vanwege de schoolvakantie van de kinderen. Dat biedt ruimte voor de zzp’ers. Zie het als een wisselwerking.  

“Normaal komt het hoogtij eraan in april, nu zal dat vermoedelijk in mei of juni zijn.”

Hetty

De doorgewinterde zzp’er weet inmiddels wanneer de pieken en dalen zich aandienen. Vergeleken met decennia geleden wordt de drukte voor zzp’ers in de zorg al steeds beter over het jaar uitgesmeerd in tegenstelling tot vroeger, toen het vooral ging om een piek in de zomer vanwege de vakantieperiode.

Ik begrijp dat de oriënterende of startende ondernemer in de zorg zich afvraagt of er nog wel voldoende leuke opdrachten binnenstromen. Corona zorgt voor enige vertraging in het proces. We zitten nog middenin in de derde golf. Dat biedt minder ruimte om verder vooruit te kijken. Normaal komt het hoogtij eraan in april, nu zal dat vermoedelijk in mei of juni zijn. 

Hetty

Lees hier de column van Hetty van vorige maand over inenten.

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.