Studenten zorgen voor zelfredzaamheid

Ieder half jaar kunnen studenten van Mens en Techniek aan Avans Hogeschool in Tilburg de minor Ergonomisch Ontwerpen volgen. Aan het eind van het bijvak staat een expositie op het programma waar de studentengroepen hun innovatieve zorgideeën presenteren.

Bas Kramer (24, foto), medebedenker boodschappentrolley met takel

“In eerste instantie dachten we heel groots omdat het een kracht zou zijn als veel mensen er baat bij zouden hebben. Het plan veranderde toen we de koppen bij elkaar staken en iets wilden maken dat daadwerkelijk van toegevoegde waarde zou zijn voor de maatschappij. Zo kwamen we op het volgende: veel ouderen doen nog altijd zelf hun boodschappen, maar voor sommigen is het een hele gebeurtenis omdat zij kampen met rugklachten. En hier lag de basis van ons idee. Er komt een dubbele vergrijzingsgolf aan, ruim twee miljoen in 2030. Hoe kunnen wij op dit probleem inspelen? Met deze boodschappentrolley, denken wij, blijft het voor mensen met rugklachten mogelijk om de dagelijkse dingen te doen. Ze hoeven niet diep te bukken, omdat de boodschappen via de hendel omhoog worden gedraaid. Ook als je reuma in de handen hebt, blijft het eenvoudig in gebruik. De gehele constructie is van hout waardoor het weinig kracht kost. Zo is ons prototype, dat wordt begeerd door een supermarkt, een meerwaarde voor de samenleving.”

Marko van Balkom (25), medebedenker startup Smebro 

“Zorginstelling Thebe schotelde de school een probleemstelling voor en met dat knelpunt wilden wij graag aan de slag: hoe kunnen mensen met een eenzijdige verlamming, reuma of de ziekte van Parkinson toch zelfstandig hun brood blijven smeren en snijden. Daarop hebben wij als groepje van vijf studenten waarvan er drie zijn overgebleven Smebro bedacht. Met ons innovatieve zorgidee zitten we in de testfase. Diverse prototypes hebben de revue gepasseerd, met elastiek en schroefdraad bijvoorbeeld maar dit was niet hygiënisch genoeg en beschikte over een te fijne techniek. Wat nog weleens lastig kan zijn bij het gebruik van de broodplank met antislipdoppen is het mechanisme waarmee de gebruiker de boterkuipjes, mini-jam of -chocopasta vastklemt. Dit bestaat uit een kartelrand dat maar op één manier in de vorm past. Dat heeft niet iedereen direct door, na een korte instructie wel. Hier zijn we uitvoerig mee aan het testen. Thebe klonk direct razend enthousiast, want op deze manier kunnen wij ons steentje bijdragen zodat de zorgbehoevende hun dagelijks dingen kunnen blijven doen: brood smeren én snijden.”

Inti Mansour, docente Mens en Techniek 

“De dertig studenten die de minor Ergonomisch Ontwerpen volgen, kunnen kiezen uit twee projecten: Reverse engineering en Design thinking. Ze verdelen zichzelf over de projecten. Bij Reverse engineering gaan de studenten aan de slag met een bestaand product dat ze willen onderwerpen aan een volgende ontwerpfase. In het geval van Bas: hoe kan de boodschappentrolley nog gebruiksvriendelijker worden? Daarop laten ze analyses los voordat ze daadwerkelijk aan het prototype gaan beginnen. De studenten die kiezen voor Design thinking krijgen een casus of probleemstelling voorgelegd waarmee ze aan de slag gaan. Zij bedenk een geheel nieuw idee, net zoals Marco met zijn groepje medestudenten met Smebro op de proppen kwam. In die 2,5 jaar dat ik hier zit, is dit groepje het enige dat een startup is begonnen. Een gebrek aan tijd staat die stap vaak in de weg. Als school geven wij coaching en training om de studenten op weg te helpen. Dat zij daadwerkelijk zijn doorgegaan, maakt ons als school heel trots.”

12 mei 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.