Wij-krant | Sylvia laat alles achter om Cypriotische vrouwen te helpen

Bijna haar hele hebben en houwen laat Sylvia Bakker (55) in Nederland achter om in het Troödosgebergte op Cyprus, 75 kilometer ten westen van hoofdstad Nicosia, misbruikte vrouwen hun zelfvertrouwen terug te geven. PIDZ spreekt haar vier dagen voor vertrek.

Waar is dit idee ontstaan?
 “Na een heftige scheiding ben ik zo goed als alles, waaronder een eigen Bed & Breakfast op Texel die ik vijftien jaar heb gerund, kwijtgeraakt in mijn leven. Gelovig was ik nooit, maar in de vier maanden die ik vervolgens op straat leefde, besloot ik naar de Bijbelschool te gaan. Hier ontmoette ik een stel dat naar Cyprus is gegaan. Hun ervaringen maakten mij enthousiast en het verlangen om een opvanghuis voor misbruikte vrouwen op te zetten, was geboren.”

Wat deed jij met dit verlangen?
Vervolgens kwam ik in contact met zendingsechtpaar Willem en Vera Fiege, die op Cyprus een mission base hebben. Samen met mij willen zij zich inzetten om deze beschadigde vrouwen te helpen, zodat zij hun plek in de maatschappij opnieuw kunnen innemen. Daarbij vertellen we het evangelie van Jezus, omdat wij hebben ervaren dat het je leven totaal kan veranderen. Deze visie sluit naadloos aan bij de mijne.”

Heb je getwijfeld?
“Ja, best wel. Ik was net bij Kennemer Hart aangenomen als planner, toen ik enkele weken later voor de tweede keer naar Cyprus ging om Vera en Willem mee te helpen. Ik ben in die vier weken ook zelf de straat opgegaan om met misbruikte vrouwen te praten. Dat voelde voor mij heel goed, waarna ik de knoop definitief doorhakte.”

Wat ga ja precies op Cyprus doen?
“In het begin zal ik mijn werkzaamheden opdelen. Drie dagen ga ik met Willem, die ooit op de intensive care lag na een overdosis, training geven om jeugd te helpen van hun verslaving af te komen. Met Vera ga ik misbruikte vrouwen opzoeken en probeer ik met hen een vertrouwensrelatie op te bouwen. Om vervolgens hun trauma’s te verwerken en talenten te ontwikkelen. Dit wil ik met bemoedigende woorden bereiken. Ik spreek hun ‘taal’, doordat ik misbruik in mijn jeugd heb moeten meemaken.”

Vind je het niet heftig om alles achter je te laten?
“Als je alles al een keer bent verloren in je leven, dan maakt het echt niet uit dat je in een container met een paar persoonlijke spullen gaat wonen. Verder heb ik geen inkomen, wat inhoudt dat ik leef van giften. Natuurlijk ga ik op dit moment door een achtbaan vol emoties. Gelukkig gaat een vriendin mee, zodat ik de eerste twee weken rustig kan aarden.”

Ga je het werken in de zorg missen?
“Als planner bij Kennemer Hart heb ik nooit op de werkvloer gestaan als verpleegkundige of verzorgende. En eigenlijk ga ik daar ook zorgen voor mensen, hè. Een beetje zoals Moeder Theresa dat altijd deed: jezelf opzijzetten voor anderen. Daar word ik blij van en ga ik van stralen.”

Hoe lang blijf je?
“Ik verwacht een aantal jaar. Als we het zelfvoorzienend tehuis voor deze vrouwen kunnen opstarten, dan ga ik mij daar volledig op richten. Uit ervaring van mijn Bed & Breakfast weet ik dat het jaren duurt voor zoiets is opgebouwd. Een mooi avontuur. Voor mijn gevoel begint mijn leven nu pas.”

1 november 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.