Hoe kunnen we het werkgeluk van zorgprofessionals vergroten? Dat was de centrale vraag waarmee een kleine groep medewerkers van zorginstellingen aan de slag ging tijdens de eerste PIDZ Denktank. Onno Hamburger, grondlegger van het werkgeluk in Nederland, kwam speciaal voor deze Denktank naar Utrecht.
Aan de hand van een aantal modellen nam Onno Hamburger de medewerkers van de zorginstellingen mee in het werkgeluk van zorgprofessionals. Natuurlijk beantwoordde hij eerst de vraag waarom we moeten blijven werken aan werkgeluk. De wereld om ons heen verandert. Dit heeft veel invloed op ons geluk. Drie belangrijke ontwikkelingen liggen hieraan ten grondslag. De wereld werkt sneller en efficiënter, we krijgen te maken met een overvloed aan informatie en we moeten meer werk verzetten met minder mensen.
We moeten ons hiertegen wapenen of in meegroeien. Daarvoor moeten zorgprofessionals zichzelf goed kennen. Daar kunnen zorginstellingen hen bij helpen, bijvoorbeeld tijdens individuele ontwikkelgesprekken. Onno Hamburger presenteerde de Gelukkig Werken Piramide en de Piramide van Zingeving als twee praktische tools die hierbij kunnen helpen. Op teamniveau gaf hij de Cirkel van 8 mee als inspiratie om te kijken hoe teams zich kunnen ontwikkelen.
Natuurlijk kon ook de 8 van werkgeluk niet ontbreken; dé manier om werkgeluk concreet te maken. Uit dit model blijkt dat zorginstellingen veel invloed kunnen uitoefenen op het werkgeluk van hun medewerkers. Denk onder andere aan het geven van waardering, autonomie en vertrouwen.
Na een inspirerende middag gingen de medewerkers van zorginstellingen vol ideeën terug naar huis. Vastberaden om met kleine stappen alvast kleine vooruitgang te boeken om actief aan de slag te gaan met het werkgeluk van hun zorgverleners.