Wij-krant | Met camera in de hand op pad om de zorg vast te leggen

Met zijn gele DAF doorkruist Teun Toebes het land om video’s te maken over de zorg. Hij legt mooie momenten met ouderen vast of maakt kritische filmpjes over het zorgsysteem. “Ik wil graag een positieve bijdrage leveren aan de zorg.”

Naast zijn studie hbo-verpleegkunde, werkt Teun op een psychogeriatrische afdeling in Best. Zijn passie vult inmiddels zijn hele week; zijn vrije tijd gaat naar het maken van zorgvideo’s. Zo heeft de vlogger al eens een silent disco georganiseerd voor de bewoners van de PG-afdeling waar hij werkt. En de zorginstelling organiseerde een minivakantie voor de ouderen. Die momenten heeft hij vervolgens vast met zijn camera vastgelegd.

Aanvankelijk geniet Teun de droom ambulanceverpleegkundige te worden. Tijdens zijn stage in het verpleeghuis wordt de dan 17-jarige student compleet verrast. “Ouderen vormen echt een verrijking van mijn leven. Ze zijn eerlijk, dankbaar en hebben heel veel levenservaring.” Daarmee wil Teun zeggen dat deze groep helemaal niet vies en saai is, zoals sommigen beweren. “Ze houden ook echt van humor.”

Normaliseren
Teun staat voor meer welzijn. “Ik vind dat het welzijnsaspect te veel verloren is gegaan de laatste jaren. Als ouderen geprikkeld blijven, dan hebben ze ook meer levensvreugde.” Een goed gesprek of een activiteit organiseren; de 19-jarige videomaker springt hiervoor in de bres. “De mensen in een verpleeghuis horen we ook menselijk te behandelen. Ook zij kunnen nog altijd smoorverliefd zijn op hun partner.” Normaliseer gewoon, bedoelt de vlogger hiermee.

Ondertussen schuift de oma van Teun aan. Ze vindt het werk dat haar kleinzoon doet fantastisch. “Maar weinig jongeren gaan de zorg in. Dat is eigenlijk heel jammer, want je ziet mensen opleven wanneer een jonger iemand binnenkomt. Dat heb ik zelf ook. Maar ik snap het wel. Ze betalen te weinig, vind ik.”

DAF
Teuns 87-jarige oma begint opeens een anekdote over haar kleinzoon en diens 44 jaar oude DAF te vertellen. “Samen met een man met dementie reed Teun door de McDrive. Ik kan mij best goed inbeelden dat die man ondanks zijn ziekte voor even het gevoel heeft weer die uitvoerder in de bouw te zijn.” Samen met zijn werknemers een bezoekje brengen aan de fastfoodketen behoorde tot een wekelijks ritueel.

Teun vervolgt: “In de auto vertelde de man over de zelfmoord van zijn zoon. Later hoorde ik van zijn andere zoon dat hij daar bijna nooit over sprak. De video die ik met deze meneer heb gemaakt, is ook op zijn begrafenis getoond. Dit is toch wel een van waardevolste momenten geweest.”

Kritisch
Teun laat niet alleen de mooie kanten zien. Een video over een tekort aan crisisbedden? Een filmpje over ouderen en seksualiteit? Een vierdelige serie KnUS in de bus over ouderen en relaties? “Ik wil graag een verbredende blik tonen vanuit een positief en realistisch oogpunt.” Zijn missie is nog lang niet voltooid, want er valt nog genoeg te filmen.

8 november 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.