Zorgorganisaties slaan handen ineen: Thuis&Veilig

Vijf zorgorganisaties hebben de coöperatie Thuis&Veilig opgericht. Deze samenwerking is in het leven geroepen voor acute wijkverpleging in de avond-, nacht- en weekenduren. De instellingen roepen andere op om zich aan te sluiten zodat landelijke dekking ontstaan.

Dat schrijft onlineplatform ZorgvisieDe samenwerking gaat vanaf 1 januari 2018 van start om de nu verliesgevende infrastructuur buiten ‘kantooruren’ – in de ogen van PIDZ kent zorg geen 9-tot-5-mentaliteit – overeind te houden en financieel gezond te maken. Uiteindelijk wil de coöperatie één landelijk hulplijn. Dat telefoonnummer is dan voor directe verpleegkundige zorgvragen die nu in de meeste gevallen bij de spoedeisende hulp terechtkomen.

Geen compensatie voor acute wijkverpleging

Jaarlijks hebben ongeveer 140.000 mensen buiten ‘kantoortijden’ hulp nodig van wijkverpleegkundigen, bijvoorbeeld wanneer ze ’s nachts uit bed vallen of problemen met hulpmiddelen, zoals tilliften, hebben. Ieder jaar wordt er 25 tot 30 miljoen euro uitgegeven voor acute wijkverpleging, een schijntje van de 3,5 miljard euro die jaarlijks voor wijkverpleging wordt vrijgemaakt.

Volgens thuiszorgorganisaties wordt het steeds lastiger om midden in de nacht een wijkverpleegkundige aan huis te laten komen tijdens noodgevallen. Dat komt doordat de vergoeding die zorgverzekeraars betalen vaak zit versleuteld in een integraal tarief. En dat is weer niet kostendekkend voor acute wijkverpleging.

Toejuichen

In totaal steunen zo’n veertig zorgorganisaties en een aantal zorgverzekeraars de komst van de samenwerking. Volgens voorzitter Jeroen van den Oever van de raad van toezicht van Veilig&Thuis wordt een paar problemen opgelost. “Kleinere zorgorganisaties zijn in meestal niet in staat om 24 uur per dag 7 dagen in de week wijkverpleging aan te bieden. Wij willen dat één zorgorganisatie in de regio de acute wijkzorg voor zijn rekening neemt.”

Uiteindelijk wil de coöperatie voor meerdere sectoren zorgvoorzienend zijn, zoals de GGZ of gehandicaptenzorg. Dat juichen wij bij PIDZ natuurlijk alleen maar toe. Op ieder moment van de dag is er een zorgvraag en daar hoort een passend antwoord bij. De coöperatie Thuis&Veilig kan daar het begin van zijn.

21 juni 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.