Tien jaar PIDZ: hoe Cees van PIDZ Alkmaar zijn avontuur beleeft

Bijna acht jaar geleden begint Cees Onderwater aan zijn avontuur bij PIDZ, als eigenaar van PIDZ Alkmaar. Het is altijd een komen en gaan van mensen. Maar Cees zit nog altijd op zijn plek en is inmiddels de langstzittende franchisenemer.

,,Tja, hoe zal ik het omschrijven”, vraagt Cees zich hardop af wanneer hij de vraag voorgeschoteld krijgt hoe hij de afgelopen acht jaar heeft beleefd. ,,Het is een geweldige ervaring. Ik heb zoveel geleerd en wil nog zoveel leren. Het contact met de klanten, zzp’ers en medewerkers op kantoor. Dat geeft mij een blij gevoel als ik naar het werk fiets.”

Cees komt PIDZ op het spoor via zijn vader. Hij heeft altijd de ambitie gehad om leidinggevende in de zorg te worden, bijbaantjes had-ie al. Zijn vader is op dat moment eigenaar van PIDZ Veghel (inmiddels al gestopt) en vertelt hem dat PIDZ best iets voor hem kan zijn, als vernieuwing binnen de sector.

“Ik weet nog dat sommigen dan op een camping gingen staan en daar bleven slapen om dan bij die zorginstelling te kunnen werken.”

Cees Onderwater

Cees, op dat moment 27 jaar en net klaar met zijn studie tot IC-verpleegkundige, heeft daar wel oren naar. ,,Ik ben bij Ron en Fass (oprichters, red.) op gesprek geweest, in het Klokgebouw in Eindhoven. Toen werkte alleen Monique (Blatter, red.) daar nog. Eigenlijk paste ik niet in het profiel, omdat ik jong was en nog geen heel groot netwerk had opgebouwd. Maar ze hebben mij de kans gegeven. En daar ging ik: op pad met mijn visitekaartjes en kladblok en het toenmalige softwaresysteem dat er was.”

PIDZ Alkmaar geeft energie

Het avontuur gaat beginnen. Al snel merkt Cees dat hij energie krijgt van het ondernemen – hij werkt daarnaast nog als IC-verpleegkundige –, maar dat het lastig is om bij zorginstellingen écht binnen te komen. ,,Een kop koffie drinken, kun je al snel. Maar een klant inschrijven, was een stuk lastiger omdat zzp’ers in de zorg toen nog niet zo gewoon waren als dat ze nu zijn.” Regelmatig gaat Ron of Fass mee op acquisitiegesprek om hem op weg te helpen. Na negen maanden schrijft Cees zijn eerste klant in.

“Ik hoop dat het nieuwe kabinet het voor elkaar krijgt om de zorg aantrekkelijker te maken voor jongeren. We hebben de zorghelden van de toekomst hard nodig.”

Cees Onderwater

Maar over veel zzp’ers beschikt hij destijds nog niet, ook omdat de wetgeving gecompliceerd in elkaar steekt. Zzp’ers moeten een Verklaring Arbeidsrelatie aanvragen en zij krijgen niet altijd de juiste, weet Cees nog. Er bestaan vier opties en de zelfstandige zorgprofessionals heeft de VAR WUO (winst uit onderneming) nodig. ,,Het was, laten we zeggen, heel erg uitdagend. De toekomst voor zzp’ers was erg onduidelijk.”

De intakegesprekken voert Cees zelf, bij een restaurant in Egmond-Binnen. Daarin is hij altijd heel stellig geweest. ,,De kwaliteit staat voorop. Sommigen konden zich daar niet in vinden, anderen wel. Ik sta gewoon voor de beste zorg.” Om toch zijn eerste opdrachtgever te kunnen bedienen, komen er regelmatig zorgprofessionals vanuit de regio Eindhoven naar Noord-Holland. ,,Ik weet nog dat sommigen dan op een camping gingen staan en daar bleven slapen om dan bij die zorginstelling te kunnen werken.”

Beluister hieronder de podcast Cees Onderwater van PIDZ Alkmaar over de drempel van loondienst naar ondernemerschap: 

 

‘Alleen is maar alleen’

Al snel gaat het balletje rollen. PIDZ groeit en Cees gaat daarin mee. In zijn beginperiode kent hij de zzp’ers nog écht persoonlijk. Ook gaat hij elke drie maanden bij zorginstellingen langs om te evalueren hoe het is gegaan – dit doet Cees nog altijd. ,,Maar ik kan het niet in mijn eentje en heb nu een fijn team waarmee ik prettig samenwerk”, vertelt Cees, die inmiddels met twee medewerkers in hartje Alkmaar bivakkeert. ,,Als je groeit, dan wordt het wel iets afstandelijker. Maar nog altijd sturen we alle jarige zzp’ers een handgeschreven kaartje met een presentje. We willen het graag zo persoonlijk mogelijk houden. Dat past bij ons.”

“Nu wil ik ervoor zorgen dat PIDZ Alkmaar écht een begrip wordt in de regio.”

Cees Onderwater

Ook de zorg zelf heeft Cees zien veranderen. ,,Jarenlang is er wel op een bepaalde sector binnen de zorg bezuinigd, maar nu merk je door de coronacrisis hoe belangrijk de zorg is. Ik hoop dat het nieuwe kabinet het voor elkaar krijgt om de zorg aantrekkelijker te maken voor jongeren. We hebben de zorghelden van de toekomst hard nodig.”

Zijn doel was om een gezellige plek te bieden waar mensen zich thuis voelen. In dat doel is hij naar eigen zeggen geslaagd. ,,Nu wil ik ervoor zorgen dat PIDZ Alkmaar écht een begrip wordt in de regio, want wat we nu met zijn allen bereikt hebben maakt mij enorm trots.” Voor Cees kan het avontuur niet lang genoeg duren.

Beluister hieronder de aflevering podcast met Cees Onderwater van PIDZ Alkmaar over de professionaliteit van zorgprofessionals: 

 

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.