Tips: hoe kunnen ouderen langer thuis blijven wonen?

Het komt steeds vaker voor: ouderen die langer thuis blijven wonen. Vaak genoodzaakt omdat er geen plek is in verzorgings- of verpleeghuizen. Soms ook omdat ze zelf graag langer in hun vertrouwde omgeving blijven.

Joost van Hoof, gepromoveerd op een studie naar dementie en wonen, geeft enkele tips op de site van kennisplatform Mijn Gezondheidsgids. Eerst stelt hij dat bij dementeerden belangrijk is om te kijken of iemand alleen woont of met een partner. Volgens Van Hoof is alleen wonen moeilijk voor de oudere, terwijl samenwonen vooral de mantelzorger belast omdat naast geheugenverlies ook dagelijkse handelingen, zoals verzorging, achteruitgaan. Daarnaast treden gedragsveranderingen op.

Dat maakt het lastig om hulpmiddelen te vinden, aldus Van Hoof, ook verbonden aan Fontys Paramedische Hogeschool. “Voor mensen met geheugenverlies zijn er gps-trackers of meditatiedispensers, maar het aanpakken van de andere problemen is minder eenvoudig. Het sociale aspect is net zo belangrijk. Mensen denken soms dat alles met technologie is op te lossen, maar dit gaat ook om een sociaal vangnet, mantelzorgers en thuiszorg.”

Tips

Met eenvoudige verbeteringen zijn de ouderen al snel geholpen. Denk aan minder drempels, beugels bij het toilet en de wastafel, een sta-op-stoel of anti-slipmat. “De meesten schaffen zelf aan waar ze behoefte aan hebben”, zegt Van Hoof op Mijn Gezondheidsgids. 

Mensen met dementie blijven liever thuis wonen, omdat hen dat houvast biedt. Daartoe zijn enkele aanpassingen voorhanden, zoals: een temperatuurbegrenzer in de kraan, het verwijderen van de klep van de toiletbril of het dagelijks neerleggen van een setje kleren.

Maar ook in de wijk kunnen voorzieningen worden getroffen om het leven aangenamer te maken. Denk aan: hoge stoepen verwijderen, duidelijke wegwijzers of bankjes plaatsen. En om sociaal isolement tegen te gaan, is het een optie om de oudere gratis toegang te geven tot het openbaar vervoer of voor die groep meer ontmoetingsplaatsen in de openbare ruimte te maken.

Tenslotte is het belangrijk dat de informatievoorziening duidelijk is. Waar heeft de oudere recht op? Waar kan iemand terecht voor advies of hulp?

Heb jij nog tips? Laat een reactie achter op onze Facebookpagina!

28 juni 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.