Hoopvolle toekomst

PIDZ - directeur - zorg - zzp - column

Columnist en algemeen directeur Hetty van Dommelen heeft zelf ervaren hoe mooi de zorg ook alweer is. Ze dicht de sector een hoopvolle toekomst toe.

Soms moet je zelf aan den lijve ondervinden hoe mooi de zorg ook alweer is. Dan weet ik weer waarom ik zelf ooit in deze sector ben begonnen. Niet alleen door mijn eigen ervaringen, maar ook door ervaringen van naasten van mij is dat benadrukt.

Als ik voor mijzelf mag spreken, kan ik alleen maar positief zijn over de zorg. Ik ben een tijdje uit de roulatie geweest en heb met eigen ogen gezien hoe liefdevol de zorgprofessionals zijn bij het Zorg Innovatie Centrum (ZIC) waar ik heb gelegen. Op deze afdeling lopen vooral studenten rond; ik gok zo’n 70 procent van alle zorgprofessionals.

Dat vind ik heel mooi om te zien. De beginnende beroepsbeoefenaren zijn net zo passievol en leergierig als ik jaren geleden was. De ervaren zorgprofessionals zijn super behulpzaam en nemen alle tijd om de studenten op een juiste manier te begeleiden en te ondersteunen op weg naar hun zorgdiploma.

Eigenlijk gaat het best goed met de zorgprofessionals van de toekomst. Steeds meer studenten volgen een opleiding binnen Zorg & Welzijn en steeds meer mensen blijven behouden voor de zorg.

Bij dit ZIC loopt alles als een geoliede machine. Gelukkig geen tekorten op deze afdeling, maar mankracht genoeg. Met mijn kamergenoot ging het niet bijster goed, ronduit slecht zelfs, en de zorgprofessionals stonden binnen mum van tijd op de kamer vanaf het moment dat ze zijn ingeschakeld. Daar heb ik vol bewondering naar gekeken. Net als naar de nazorg vanwege de heftige situatie, want regelmatig kwamen ze bij ons op de kamer om even te peilen hoe het ging. Zo liefdevol. En wat een toewijding! Fijn om te zien.

Maar dat was niet alleen bij mij het geval. Ook bij een naaste van mij die is gediagnosticeerd met dementie lopen de zorgprofessionals met alle liefde het vuur uit de sloffen. Bij de dagbesteding kennen ze geen vast programma van minuut tot minuut. De bewoners mogen zelf aangeven wat ze willen. En dat kan door de grote hoeveelheid stagiair(e)s. Aan hen zie je dat de liefde voor het vak er vanaf druipen. Ze staan erom te springen om in de zorg te werken.

En hetzelfde zie je bij de kraamafdeling waar een familielid heeft gelegen. Jammer genoeg moest ze eerder naar huis door een tekort aan personeel waardoor er onvoldoende tijd was voor begeleiding en ondersteuning – hoe graag zij dat ook zouden willen. Ook hier lopen dus zorgprofessionals met de beste intenties en bedoelingen rond.

Dat is mooi om te aanschouwen. Eigenlijk gaat het best goed met de zorgprofessionals van de toekomst. Steeds meer studenten volgen een opleiding binnen Zorg & Welzijn – een kwart meer dan in 2018 – en steeds meer mensen blijven behouden voor de zorg, terwijl ze op het punt hebben gestaan om deze mooie sector te verlaten. Dat heb ik gelukkig weer een keer met eigen ogen kunnen zien.

Hetty

Wil je andere columns van Hetty lezen? Je vind ze hieronder:

10 september 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.