Tom van Acquoij: de conciërge met een groots toekomstplan

Het liefst is hij de hele dag bezig. Binnen, buiten, als hij maar mensen kan helpen. Als nieuwe conciërge op het hoofdkantoor van PIDZ in Eindhoven zit Tom van Acquoij (22) dan ook helemaal op zijn plek. Al reiken zijn ambities veel verder dan dat: hij wil een verschil maken voor de mensen met een beperking waar hijzelf ook mee door het leven gaat. 

Al bijna 10 jaar kennen Tom en eigenaar van PIDZ Ron Simmer elkaar. Ron was, en is nog steeds de begeleider van Tom, die door zijn cerebrale parese iets meer moeite heeft met leren. “En voel eens aan mijn linker spierbal?”, vraagt hij tijdens het interview. “En nu aan mijn rechter?” Wat blijkt: aan de linkerzijde van zijn lichaam heeft hij meer kracht dan aan de rechterzijde. Toch weerhoudt dat hem niet om dagelijks fysiek aan de slag te zijn.

Sportief
Op uitnodiging van Ron, die zag dat PIDZ een ideale werkplek voor Tom zou zijn, ging hij namelijk enkele maanden geleden aan de slag als conciërge op het hoofdkantoor. Spullen sjouwen, de voorraadkast beheren, auto’s wassen en andere klussen waar hij lekker actief bezig is en zijn spierballen voor kan gebruiken. Daar kan hij zijn ei in kwijt, sportief als hij is.

Zijn vrije tijd staat dan ook voor een groot deel in het teken van sport. “Na een blessure bij het voetballen, ben ik begonnen met hockey.” En dat doet hij zo goed, dat hij met zijn team strijdt voor een plek op de Special Olympics. Daar schitteren, dat is zijn ultieme droom. Maar dat is nog lang niet alles; als hij niet op het hockeyveld staat om te trainen of wedstrijden te spelen, zit hij regelmatig op de mountainbike of is hij te vinden in de fitnesschool.

Begeleider
Je zou zeggen dat zijn week met al deze activiteiten wel vol zou zitten. Toch lukt het Tom om er nog iets bij te doen. Als begeleider bij Scouting Roosevelt, een scouting groep voor kinderen met een lichamelijke beperking in Eindhoven, helpt hij kinderen bij activiteiten zoals muurklimmen, speurtochten en moddergevechten. Mensen helpen, en dan specifiek mensen met een beperking, gaat hem nauw aan het hart: “Ik vind het mooi als iemand die niet kan praten, toch leert hoe hij tandpasta kan vragen. Ik hoef zelf niet te groeien, als een ander maar groeit.”

Toekomstplan
Zijn sportieve carrière en zijn werkzaamheden bij PIDZ zijn voor Tom misschien wel zijn opstapje om werk te maken van zijn ambitie om iets te betekenen voor LVB’ers – jongeren met een licht verstandelijke beperking. “Als ervaringsdeskundige merk ik dat er te weinig rekening met deze groep gehouden wordt, omdat het niet meteen zichtbaar is aan ons.” En dat wil hij graag veranderen. Zo wijst Tom als voorbeeld op de verkiezingen: “LVB’ers boven de 18 mogen gaan stemmen, alleen doen ze dat bijna nooit. Er worden te moeilijke woorden gebruikt en ze praten nooit over plannen voor LVB’ers.”

Om die reden is hij als ervaringsdeskundige ook verbonden aan Steunwiel, een initiatief van het Platform VG Zuidoost-Brabant dat als doel heeft om de positie van burgers met een licht verstandelijke beperking en hun directe omgeving te versterken. “Ik wil helpen om de groep LVB’ers zichtbaar te maken en mensen bewust maken van hoe ze met deze groep om moeten gaan.” Want uiteindelijk vindt Tom dat iedereen gelijk moet zijn en dezelfde kansen moet krijgen.

30 september 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.