Uitspraak Hoge Raad en de invloed op zzp-overeenkomsten

Afgelopen weekend was het groot nieuws: de Hoge Raad deed uitspraak in een zaak die negatief van invloed zou zijn op de arbeidsrelatie die zzp’ers hebben met hun opdrachtgevers. Die komt daarmee, zoals RTL Nieuws bericht, “op losse schroeven te staan”. Wij hebben dit arrest van de Hoge Raad naar aanleiding van deze berichtgeving in de media met onze juridische experts doorgenomen.

Belangrijke punten in de uitspraak

Er zijn twee belangrijke punten te concluderen uit de uitspraak van de Hoge Raad.

1. De “partijbedoeling” speelt geen rol meer in de beoordeling van de vraag of de overeenkomst tussen zzp’er en opdrachtgever als een arbeidsovereenkomst moet worden beschouwd. Eerst moet onderzocht worden wat partijen precies hebben afgesproken en daarna moet bekeken worden of die afspraken en vooral de uitvoering daarvan op de werkvloer een dienstbetrekking opleveren.

2. “Inbedding in de organisatie”, de situatie waarin je als zzp’er dezelfde werkzaamheden verricht als een medewerker in loondienst, is géén doorslaggevend criterium waarop de arbeidsrelatie wordt beoordeeld. Dezelfde werkzaamheden verrichten, betekent dus niet automatisch dat je ook in loondienst bent.

Conclusie

Op basis van deze twee punten in de uitspraak, concluderen wij samen met onze juridische experts, dat deze uitspraak van de Hoge Raad géén nadelige gevolgen hoeft te hebben voor zzp’ers die via PIDZ in de zorg werken. De uitspraak sluit juist aan bij de visie van PIDZ op zzp’ers in de zorg. Voor ons is de partijbedoeling namelijk nooit een doorslaggevend argument geweest om het standpunt in te nemen dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Wij hebben dat altijd diepgaander getoetst aan de hand van de situatie in de praktijk, waaronder het voorkomen van elke vorm van gezagsverhouding. De concrete situatie op de werkvloer is dus van essentieel belang is voor het aantonen van het zelfstandig ondernemerschap. En dit wordt na deze uitspraak alleen maar belangrijker.

Veelgestelde vragen

Op onze speciale pagina over de wet DBA vind je onze antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over deze uitspraak van de Hoge Raad. Kijk op https://pidz.nl/wetdba.

Whitepaper en webinar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Download dan onze whitepaper via https://pidz.nl/wetdba of bekijk ons webinar met belastingadviseur en advocaat Boris Emmerig op YouTube. Heb je nog vragen over wetgeving? Stuur deze dan gerust naar onze juridisch medewerker via vragenoverdba@pidz.nl.

11 november 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.