Uitstel wet DBA: zzp’er plukt er geen vruchten van

Handhaving wet DBA opnieuw uitstellen. Dat besloot demissionair staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën begin juni. Dat betekent dat opdrachtgevers en zzp’ers geen boetes of naheffingen krijgen van de Belastingdienst tot 1 juli 2018 om zo de onzekerheid de kop in te drukken. Maar wat heeft het de zelfstandigen gebracht?

Helemaal niets. Dat blijkt uit onderzoek van informatiesite ZZP Barometer, dat bijna 1.200 zelfstandigen een enquête voorlegde in samenwerking met detacheringsbureau IT-Staffing.

Onzekerheid blijft

Voor bijna een derde van de zzp’ers is het zelfs lastiger geworden om opdrachtgevers te vinden. Uitstel van handhaving zou juist onzekerheid weg moeten nemen, omdat veel bedrijven huiverig zijn om eenpitters in te huren. Maar de zelfstandigen plukken dus amper de vruchten van het besluit van demissionair staatssecretaris Wiebes. Slechts 7 procent van de ondervraagden zegt dat het gemakkelijker is geworden om aan opdrachten te komen.

Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer, legt op zijn site uit waar het euvel ligt: “Uit dit onderzoek blijkt wederom dat de onrust op de zzp-markt niet zomaar verdwijnt door uitstel van handhaving. Opdrachtgevers zijn per definitie risico-afkerig, en hebben reeds risicobeperkende processen in gang gezet die moeilijk of niet gestopt kunnen worden.”

Veel profijt hebben de zzp’ers dus nog niet gehad van Wiebes’ beslissing. Op basis van de verzamelde gegevens maakten ZZP Barometer en IT-Staffing een infographic, die deze conclusie versterkt in beeld.

8 augustus 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.