Veertigduizend extra zorgbanen door investeringen

Om bewoners een goede oude dag te kunnen bezorgen, trekt staatssecretaris Martin van Rijn in 2021 2,1 miljard euro uit. Dat levert uiteindelijk 40.000 extra zorgbanen op, schreef hij gisteravond in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Rijn: “Een waardige oude dag voor bewoners en medewerkers die ruimte krijgen en met trots hun werk kunnen doen. Dat is de essentie van goede verpleeghuiszorg”, stond op de website van Algemeen Dagblad“Met de  nieuwe normen voor kwaliteit en personeel is helder waar alle verpleeghuizen aan moeten gaan voldoen om goede verpleeghuiszorg overal te realiseren.”

Eerder dit jaar stelde het kabinet al 100 miljoen euro extra beschikbaar voor verpleeghuislocaties die met kwaliteitsproblemen kampen. Daar komt nog eens 100 miljoen euro bovenop, zodat verpleeghuizen de kwaliteit kunnen verbeteren.

Kwaliteitseisen

Onder de nieuwe kwaliteitseisen. die bindend zijn vastgelegd door het Zorginstituut, valt bijvoorbeeld dat er bij het opstaan en naar bed brengen van een bewoner altijd twee zorgverleners helpen. Daarnaast verleent de ene zorgprofessional overdag lichamelijke verzorging, de andere helpt mee met dagbesteding van de bewoners.

Hoewel er een begin is, is de SP nog niet gelukkig met de opgestelde kwaliteitseisen. “Er wordt al heel lang gesproken over meer zorgmedewerkers om de kwaliteit van zorg te verbeteren en de werkdruk te verlagen”, zegt Kamerlid Lilian Marijnissen. De SP is stellig: om goede zorg te kunnen garanderen zijn twee zorgmedewerkers op acht verpleeghuisbewoners nodig. “Extra geld is noodzakelijk, maar geld voor zorg moet naar zorg. En daarom moet de personele bezettingsnorm hard zijn “, besluit het SP-Kamerlid.

 

 

1 juni 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.