Verbonden met Daelzicht: ‘Je kunt niet meer zonder zzp’ers’

PIDZ werkt sinds de oprichting met honderden zorginstellingen en duizenden zzp’ers samen. In een open gesprek vertellen zij wat goed gaat en wat zij nog verwachten van onze samenwerking. In de rubriek ‘Verbonden met’ bijt Manager Zorg Rogér Pubben van Daelzicht het spits af.

De samenwerking met Daelzicht gaat terug tot zelfs vóór de oprichting van PIDZ. Sinds dag één bestaat er een hecht partnerschap, waarbij Manager Zorg Rogér Pubben altijd betrokken is gebleven. “PIDZ komt zijn beloftes na en stuurt geen cowboys met internetdiploma’s.”

“Het volume is geëxplodeerd”, begint Rogér Pubben, Manager Zorg van Daelzicht. Hij refereert aan het interview, dat is gepubliceerd toen PIDZ tien jaar bestond. Op dat moment waren ruim negentienduizend opdrachten vervuld. Sindsdien is de aanvraag van zzp’ers alleen maar toegenomen, erkent hij. “Ik zal de exacte cijfers niet noemen, maar in 2022 gaat het om tienduizenden gefactureerde uren. Meer dan ooit en het wordt elk jaar meer.”

De reden: de tekorten in de zorg, maar ook de nauwe samenwerking tussen Daelzicht en PIDZ. Die gaat terug tot vóór februari 2011, de oprichting van PIDZ. Oprichter Fass zette zijn eerste stappen in de zorg bij Daelzicht, zo’n veertig jaar geleden. Rogér kent hem nog uit zijn tijd van de nachtdiensten. Fass ging uiteindelijk het ondernemerspad op en begon samen met Ron Simmer PIDZ. Rogér bleef bij Daelzicht en is inmiddels uitgegroeid tot Manager Zorg.

“Sinds een jaar of drie weten we: je kunt niet zonder zzp’ers. Ik heb ze ook nodig om vooruit te plannen in verband met vakanties, bijvoorbeeld

Rogér Pubben, Manager Zorg Daelzicht

In die jaren is er veel veranderd. Van een zolderkamer van een paar vierkante meter is PIDZ uitgegroeid tot een onderneming met dertien vestigingen in Nederland. En Rogér en Daelzicht? Die zijn ook gegroeid van 2 naar 51 afdelingen binnen ‘afzienbare tijd’, waar inzet van zzp’ers momenteel plaatsvindt.

Waarom zetten jullie zzp’ers in? 

“Door de tekorten. Al valt het hier, bij ons in het zuiden, nog relatief mee. Voorheen was ons doel om de inzet van zzp’ers zo snel mogelijk terug te dringen. Sinds een jaar of drie weten we: je kunt niet zonder zzp’ers. Bovendien plan ik graag vooruit. In onze eigen flexibele schil zitten onvoldoende mensen. Daarom hebben we ook zzp’ers nodig. Ik weet bijvoorbeeld nu al dat in de zomer onze eigen bezetting minder is, dan ben ik blij dat zzp’ers kan inzetten om het team te ontlasten. En ook bij twee nieuw geopende afdelingen spelen zzp’ers een grote rol. We kwamen heel veel uren te kort, maar zzp’ers hebben die opgevuld en werken hier nu nog steeds. Er ontstaat dan een mooie, langdurige samenwerking.”

Hoe kijk jij naar het partnerschap met PIDZ?

“PIDZ is heel betrouwbaar. Niet alleen inhoudelijk, maar eigenlijk op alle gebieden. Denk ook aan de administratie, facturatie en het softwaresysteem. Daarin gaat eigenlijk weinig mis. Dat werkt voor ons enorm prettig en scheelt tijd achteraf. Als wij een incidentele opdracht uitzetten, dan is die tegenwoordig binnen tien minuten ingevuld. Maar ik moet wel toegeven dat PIDZ alleen de aanvraag niet meer kan bijbenen en voorheen was de juiste match ook sneller gemaakt. Dat komt natuurlijk door de enorme groei. De mensen op kantoor kenden in de beginjaren de profielen van de zzp’ers beter. Dat is nu minder. Hierdoor klikt het niet altijd direct met de zzp’ers die bij ons komen.”

Waarin onderscheidt PIDZ zich van andere partijen?

“Betrouwbaarheid. Anders zouden wij ook niet zolang samenwerken. De belofte is ooit gemaakt dat er alleen maar gediplomeerde zzp’ers met twee jaar relevante werkervaring komen. Die is nagekomen. Wij kennen ook andere situaties, met zzp’ers met een internetdiploma. Van zulke cowboys nemen we heel snel afscheid. Zulke taferelen ben ik bij PIDZ nog nooit tegengekomen.”

Rogér vertelt dat er nauwelijks verschil bestaat tussen zzp’ers en zorgprofessionals in loondienst. “Dat werkt voor iedereen prettig”, zegt de 52-jarige leidinggevende zorg. Hij glimlacht breeduit en lepelt een anekdote op. “Ik heb weleens een verhaal gehoord over een cliënt dat die van een zzp’er niets wilde aannemen, omdat het een zzp’er was. Daarna heb ik gezegd dat de betreffende zzp’er een contract heeft gekregen, wat niet ging om loondienst, en ineens zei de cliënt: Goh Rogér, wat goed dat je die hebt aangenomen. Nu kan ik ook naar die persoon luisteren.”

“De belofte is ooit gemaakt dat er alleen maar gediplomeerde zzp’ers met twee jaar relevante werkervaring komen. Die is nagekomen”

Rogér Pubben, Manager Zorg Daelzicht

Ook de wet DBA is bij Daelzicht onderwerp van gesprek. Rogér stelt dat zzp’ers op hun eigen manier kunnen en mogen werken, maar dat er wel overstijgende protocollen zijn die moeten worden nageleefd. “Anders kan dit gevaarlijk zijn voor de cliënt. Maar dit betekent overigens niet dat ik de baas speel. Overigens is dit niet alleen bij ons zo, maar overal in de zorg.”

Hoe kijkt Daelzicht naar de wetgeving?

“Sommigen vinden het spannend en maken zich zorgen. Ik heb gelezen dat Fiscaal Kader ZZP Zorg voorschrijft dat zzp’ers vanaf januari 2024 zeven maanden achter elkaar mogen werken bij dezelfde opdrachtgever voor maximaal 28 uur per week. Voor ons kan dat heel vervelend uitpakken, want meestal weten de zzp’ers die een periode-opdracht hebben pas na een maand of drie echt hoe het bij ons werkt. Dit maakt het dan wel gecompliceerd.”

Maar dat doet niets af aan de samenwerking, stelt Rogér. “Sommige zzp’ers ken ik al jaren en die komen nog steeds bij ons. Zij willen een relatie opbouwen, zijn bevlogen en enthousiast en committeren zich aan ons. Dat vind ik mooi.” Zijn slotzin uit het vorige interview klopt nog steeds, geeft hij toe. “PIDZ is voor ons een reddingsboei geworden.”

Vergeet niet om deze post te delen.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.