Verbonden met Kempenhaeghe

PIDZ werkt sinds de oprichting met honderden zorginstellingen en duizenden zzp’ers samen. In een open gesprek vertellen zij wat goed gaat en wat zij nog verwachten van de samenwerking. In aflevering 3 van de rubriek ‘Verbonden met’: roosterplanner Bernadette Reitsma van Kempenhaeghe.

Vanaf het moment dat PIDZ en Kempenhaeghe samenwerken zijn de lijntjes kort, stelt Bernadette. “En daar ben ik ontzettend blij mee”, begint de roosterplanner in een kantoor op de eerste verdieping van het bijna honderd jaar oude hoofdgebouw in de wijk Kloostervelden in Sterksel, waar cliënten en burgers door elkaar wonen.

 Bij Kempenhaeghe, een zorgorganisatie voor cliënten met complexe epilepsie, slaapstoornissen en neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen, werken regelmatig zzp’ers. Op de ene locatie al bijna zeven jaar en op sommige plekken pas sinds de zomer van 2023.

“Dat PIDZ gekwalificeerde zorgprofessionals levert die het volledige werk kunnen doen en vaak al op meerdere plekken binnen Kempenhaeghe aan de slag zijn geweest is soms nog wennen.” 

Bernadette Reitsma, Kempenhaeghe

“De medewerkers weten nog niet zo goed wat zzp’ers kunnen oppakken”, zegt Bernadette. “Dat PIDZ gekwalificeerde zorgprofessionals levert die het volledige werk kunnen doen en vaak al op meerdere plekken binnen Kempenhaeghe aan de slag zijn geweest is soms nog wennen voor de medewerkers.”

Om het werk gemakkelijker te maken, liggen bij Kempenhaeghe werkinstructies  klaar, zodat een zzp’er een overzicht heeft van wat die dag moet worden gedaan. “En natuurlijk mogen zij op hun manier hun werk uitvoeren, want iedereen werkt anders. Maar dan is wel duidelijk wát die dag moet worden gedaan. Het geeft houvast.”

Het uurtarief van zzp’ers

Ook het uurtarief van zzp’ers is onderwerp van gesprek op de werkvloer. “Je probeert de vaste mensen uit te leggen dat het weinig verschilt vanwege de werkgeverslasten en dat zzp’ers zich moeten verzekeren en pensioen moeten opbouwen, maar dat is moeilijk uit te leggen. Ze zien het niet rechtstreeks terug op hun salarisstrook.”

Op de plekken waar zzp’ers al jaar en dag komen, ontvangen de mensen hen met open armen. “Een aantal zzp’ers stuur je een lijst met de openstaande opdrachten door, zij vullen die dan in, sturen de lijst terug en wij zetten ze dan in het softwaresysteem van PIDZ (mijnPIDZ, red.)”, vertelt de roosterplanner enthousiast. “Heel makkelijk!”

Sparren met recruiters van PIDZ

Regelmatig belt Bernadette vooral met recruiter Olga om te overleggen, al worden de contactmomenten de komende maanden schaarser, omdat Kempenhaeghe met een planbureau en flexpool gaat werken waar Bernadette niet de eindverantwoordelijke voor is. “Dan spreken we door of ik een opdracht breed moet uitzetten of juist niet. Olga geeft dan advies. Maar ze draagt ook weleens namen aan als ik uitleg wat voor type zorgprofessional we nodig hebben.” Iets wat ze enorm waardeert.

“We hebben ook met bureaus samengewerkt dat het een verrassing is wie er komt werken. Dat is bij PIDZ niet zo.”

Bernadette Reitsma, Kempenhaeghe

Bernadette haalt nog een voorbeeld aan. “Een zzp’er wilde niet reageren op een alarm, terwijl een collega hulp nodig had bij het gedrag van een cliënt. Later bel ik met Olga om de opdrachtomschrijving aan te passen, zodat zzp’ers weten wat van ze wordt verwacht.” Wat ze nog meer prijst aan PIDZ is de openheid. “In het softwaresysteem kan ik letterlijk alles terugvinden. We hebben ook met bureaus samengewerkt waarbij het een verrassing is wie er komt. Dat is bij PIDZ niet zo. De zzp’ers zijn gediplomeerd en anders komen ze überhaupt niet bij ons werken.”

Meer bijeenkomsten en blik op de toekomst

De samenwerking verloopt prettig, maar zijn er dingen die Bernadette mist of graag anders ziet? “Een soort banenmarkt voor zzp’ers en zorginstellingen”, oppert ze. Een eerdere bijeenkomst waar ze bij aansloot, was erg goed bevallen. “Ik denk dat er best veel zzp’ers zijn die bij Kempenhaeghe zouden willen werken, maar ons helemaal niet kennen. Dat zou ik echt wel leuk vinden.”

En hoe kijkt ze naar de toekomst? “Het liefst wil je ze natuurlijk zo min mogelijk zzp’ers inzetten, maar je kunt tegenwoordig bijna niet meer zonder. We letten met het inzetten op wáár zzp’ers het hardst nodig zijn”, antwoordt Bernadette.

Zorgeloze zomer bij Kempenhaeghe

Kempenhaeghe richt zich nu al op de zomer en betrekt PIDZ daarbij. “Intern kijken we natuurlijk hoe we dit zo goed mogelijk kunnen opvangen, maar met PIDZ overleggen we of er periode-opdrachten mogelijk zijn voor een x-aantal uur in de week en welke zzp’ers daar dan het beste bij passen. Het is gewoon de lastigste periode, want de meesten willen dan vakantie.”

“Met PIDZ overleggen we of in de zomer periode-opdrachten mogelijk zijn voor een x-aantal uur in de week en welke zzp’ers daar dan het beste bij passen.”

Bernadette Reitsma, Kempenhaeghe

Kempenhaeghe wil deze periode de zzp’ers ook betrekken bij het onboarding proces, waarin je onderdeel wordt van het team en mogelijk cursussen volgt via Kempenhaeghe. Strookt dat niet met de wet- en regelgeving, waarin geen sprake mag zijn van gezagsverhouding of schijnzelfstandigheid? “We kijken wat wel en niet kan. Maar we vinden dit wel belangrijk, zodat ons eigen personeel en ook de cliënten meer vertrouwd met hen raken.”

Bernadette Reitsma met cliënt op de boerderij waar cliënten de dieren dagelijks verzorgen.
Bernadette Reitsma met cliënt op de boerderij waar cliënten de dieren dagelijks verzorgen.

Wet- en regelgeving

Daar snijdt Bernadette de wet- en regelgeving aan. Ze is op de hoogte, maar geeft ook toe zich hier niet meer in te verdiepen doordat de contactmomenten met PIDZ voor haar schaarser zullen worden. “Ik weet dat zzp’ers volgens het Fiscaal kader zzp zorg een x-aantal uur per week mogen werken voor zeven maanden. Alleen komt dat bij ons nooit voor. Een periode-opdracht loopt maximaal drie tot vier maanden.”

Dat zal ook in de zomer zijn als zzp’ers via PIDZ op diverse locaties van Kempenhaeghe en in de prachtige wijk Kloostervelden zullen rondlopen om naast de begeleiding van de cliënten ook samen met hen de cliënten dieren te voeren op de boerderij of een rondje te lopen door de wijk. Over een prettige samenwerking met PIDZ gesproken en die zal voorlopig ook niet veranderen.

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief