Verbonden met Leger des Heils

PIDZ werkt sinds de oprichting met honderden zorginstellingen en duizenden zzp’ers samen. In een open gesprek vertellen zij wat goed gaat en wat zij nog verwachten van de samenwerking. In aflevering 2 van de rubriek ‘Verbonden met’: flexpoolcoördinator Marjan Kroes-Smit van Leger des Heils en zzp’er Bart Aalders.

De kijk van Marjan Kroes-Smit van het Leger des Heils:

Hoe lang weet Marjan niet precies, maar het Leger des Heils werkt al vele jaren samen met PIDZ, dat een landelijk contract met Leger des Heils heeft afgesloten. Zijzelf begon in juli 2022 als flexpoolplanner en een maand later werd ze flexpoolpcoördinator. In beide rollen had ze prettig contact met PIDZ Zwolle en ook met de zzp’ers.

“Ik kijk altijd naar de urgentie van de opdracht”, begint Marjan over de inzet van zzp’ers bij incidentele opdrachten. “Als ik, bijvoorbeeld, voor morgen iemand nodig heb, dan zet ik de opdracht eerst uit bij zzp’ers die bekend zijn met de locatie. Reageren zij niet binnen twee uur en dat gebeurt weleens, omdat niet iedereen de opdracht afkeurt, dan zetten we het breder uit. Ik zou het wel prettig vinden als mensen móeten reageren, want dan kun je eventueel sneller doorschakelen.”

“Het belangrijkste is de triage. PIDZ heeft heel goed in de gaten: joh, die werkt echt als zzp’er en heeft hart voor de zorg”

Marjan, Flexpoolcoördinator Leger des Heils

Bij het Leger des Heils maken ze gebruik van zzp’ers, niet alleen van PIDZ overigens, vanwege de tekorten in de zorg. “Wij hebben een interne flexpool en inzet van daaruit heeft onze prioriteit. Maar mocht het niet lukken dan zetten we extern in. Dit willen we overigens wel terugdringen tot zo’n vier procent voor regio Oost. Ik gok, zeker nu, dat dit tussen de tien en vijftien procent ligt. Dat komt vooral door ziekteverzuim op dit moment.”

Maar waarom PIDZ? “Het belangrijkste is de triage. PIDZ heeft heel goed in de gaten: joh, die werkt echt als zzp’er en heeft hart voor de zorg”, antwoordt Marjan. “Het is fijn dat we alle benodigde documenten kunnen inzien. De cv’s, VOG’s, diploma’s, bijscholingen, noem maar op. Dat vinden we bij Leger des Heils heel belangrijk. Als wij zzp’ers inzetten, dan verwachten we kwaliteit en bij PIDZ maak ik mij daar geen zorgen om.”

En wat als er geen sprake is van een goede match? Ook dat hoort erbij als je veel te kiezen hebt en als de nood hoog is. Soms komt ook iemand weleens simpelweg te laat. “Dan bespreken we dat altijd in eerste instantie met de zzp’er zelf. Ook weet ik dat sommigen dat aanspreken moeilijk vinden, want we blijven zorgprofessionals. Bij geen verbetering verwachten we dat de PIDZ-vestiging actie onderneemt, maar wij zullen die persoon niet meer inzetten.”

Bart Aalders, sinds februari 2018 al werkzaam via PIDZ:

Al jaren staat Bart bij PIDZ ingeschreven, maar een volwaardig zzp’er? Nee, dat is hij niet. Hij combineert het ondernemen via PIDZ inmiddels zo’n zes jaar met zijn werk in loondienst. Hij was toe aan iets nieuws, maar wilde zijn baan in de welzijnssector daar niet voor opzeggen. Zijn eerste opdracht: een slaapdienst. Dat beviel hem goed. Nu werkt Bart al jaren een aantal keer per maand via PIDZ.

Bart is tevreden met de service, zegt hij over PIDZ Zwolle, waar hij staat ingeschreven. “Ze hebben mij echt bij de hand genomen en uitgelegd welke documenten ik allemaal nodig heb om te kunnen gaan zzp’en. Ik vind het ook prettig dat ik in mijnPIDZ (softwaresysteem, red.) te zien krijg wanneer documenten verlopen. Ook het factureren gaat heel eenvoudig. Het is heel gebruiksvriendelijk allemaal. Maar ik vind de softwarefee (55 euro excl. btw, red.) best prijzig, zeker omdat ik maar een aantal opdrachten per maand heb.”

Bart werkt vooral als zzp’er omdat hij het leuk vindt. “Je ziet veel verschillende plekken, al heb ik nu een aantal favoriete organisaties waar ik graag kom, waaronder het Leger des Heils. Als ze me nodig hebben, kunnen ze mij altijd bellen. Zelfs voor een uurtje wil ik best wel bijspringen.” Aan de andere kant van de tafel knikt Marjan instemmend.

“Ik vind als jouw uurtarief tussen de 40 en 50 euro ligt, dat je als zorginstelling daar kwaliteit en enthousiasme voor mag terugverwachten”

Bart, zzp’er in de zorg

De jongerenwerker uit Enschede staat voor kwaliteit, maar weet dat dit niet voor alle zzp’ers in de zorg geldt. “Soms schaam ik mij daar een beetje voor”, zegt hij. “Dan krijg je het gevoel dat anderen denken: ah, daar heb je weer zo’n zzp’er. Als ik een aantal keer opdrachten heb vervuld, is dat gevoel vaak weggeëbd en weten de medewerkers dat ik anders in elkaar steek. Ik vind als jouw uurtarief tussen de 40 en 50 euro ligt, dat je als zorginstelling daar kwaliteit en enthousiasme voor mag terugverwachten.”

Bij het Leger des Heils zijn ze blij met hem, zegt Marjan. “De lijntjes zijn kort. Bart is eigenlijk altijd bereikbaar en helpt ons vaak uit de brand. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar dan weet ik ook dat hij écht niet kan.”

Wet DBA bij Leger des Heils onderwerp van gesprek

Hoe kijken het Leger des Heils en Bart eigenlijk naar de ontwikkelingen rondom de wet DBA? Maken zij zich hier zorgen over of juist niet? En hoe ondersteunt PIDZ hen hierin? “Nou, om eerlijk te zijn: ik zie regelmatig het nieuws voorbijkomen op de website van PIDZ en dan lees ik het ook, maar als ik merk dat het niet van toepassing op mij is, dan ga ik mij er niet in verdiepen”, erkent Bart, die het urencriterium niet haalt (1225 uur op jaarbasis besteden aan je onderneming) vanwege zijn werk in loondienst.

Zorgen over de toekomst maakt hij zich niet. “Ik werk als zzp’er om mijn blikveld te verbreden. Als ik dit niet meer zou kunnen doen, dan verzin ik wel iets anders. Ik ben niet afhankelijk van het ondernemen.”

Binnen Leger des Heils is de wet DBA regelmatig onderwerp van gesprek, schetst Marjan

“Dat er regelmatig updates komen, dat vind ik wel fijn aan PIDZ. PIDZ stuurt er ook op dat het belangrijk is om op de nieuwe wet- en regelgeving te anticiperen”

Marjan, Flexpoolcoördinator Leger de Heils

Ze is op de hoogte van het Fiscaal kader zzp zorg, waarin zzp’ers – zoals de wet nu is vormgegeven – voor 28 uur in de week bij één opdrachtgever mogen werken voor zeven maanden. “Dat kan voor ons een probleem worden. Krijgen wij dan nog wel mensen geïnteresseerd voor een periode-opdracht? Bij ons loopt die vaak zes maanden voor 32 uur in de week. We willen zoveel mogelijk continuïteit bieden, want dat is voor de zorgprofessionals en cliënten het prettigst.”

En ook schijnzelfstandigheid wordt bij Leger des Heils besproken. “Dat is met de Overeenkomst van Opdracht van PIDZ juridisch afgekaderd”, stelt Marjan. Komt ook gezagsverhouding ter sprake? “Bij ons is het belangrijk dat je als zzp’er zelf ondernemersrisico loopt en zelf verantwoordelijk bent. Hier gaat het niet over werkgever- en werknemerschap. Wij voorzien de zzp’ers in werk waar dat nodig is.”

En werk bij het Leger des Heils is er voor zzp’ers voldoende. Bij de locaties die horen bij Oost zien ze Bart graag dit jaar terugkeren. Waar een goed contact en korte lijntjes wel niet toe kunnen leiden: een prettige samenwerking.

Vergeet niet om deze post te delen.

Picture of Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.