Een ondernemer mag 24 uur per week administreren voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020, ook als dit niet zo is.

Dat houdt letterlijk in dat een ondernemer in de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 ongeacht de situatie 24 uur per week aan zijn onderneming heeft besteed. ‘Ook als hij die uren niet daadwerkelijk heeft besteed.’ Dit betekent dat deze periode geen negatieve invloed heeft op het urencriterium. En daarmee ook niet op de ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Rechten bij urencriterium

Om als zzp’er hier recht op te hebben moet diegene in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan zijn onderneming besteden. Dit is gemiddeld 24 uur per week. Dat kan in de vorm zijn van het opstellen van een bedrijfsplan, reistijd, acquisitiegesprekken of facturabele uren.

Door de coronacrisis is bij veel zelfstandigen de klad erin gekomen. Zij genereren minder omzet uit opdrachten. Dit geldt ook voor zzp’ers in de zorg. Veel zorgorganisaties vullen de gaten in de roosters liever eerst op met het eigen personeel of mensen uit de flexpoule. Zij krijgen vaak voorrang, omdat zelfstandige zorgprofessionals binnen meerdere zorginstellingen werken waardoor de besmetting op covid-19 groter is. Dat merkte ook PIDZ’er Patricia Belfor.

Dat zorgt binnen het zzp-landschap voor onrust. Maar met de versoepeling zijn een deel van de zorgen over de afgelopen maanden weggenomen. In ieder geval wat betreft het urencriterium.