VGN: 20 miljoen extra voor ernstig meervoudig gehandicapten

Brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft de hulp ingeroepen van demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij wil graag 20 miljoen euro extra voor komend anderhalf jaar om mensen met een ernstig meervoudige handicap van de nodige en kwalitatieve zorg te voorzien.

Deze brief schreef directeur Frank Bluiminck 11 juli aan de staatssecretaris. Het gaat om cliënten die sterk in leeftijd verschillen, tussen de 2 en 55 jaar. Hun ontwikkeling blijft steken op het niveau van een kind tussen de 0 en 24 maanden oud. “Ze kunnen zich niet uiten en kunnen niet zonder daarbij geholpen te worden”, schrijft de VGN-directeur.

Uit recente indicatiegegevens blijkt dat deze groep in anderhalf jaar tijd enorm is toegenomen, van 6000 naar ruim 8000 cliënten. Van deze groep maakt op dit moment slechts een kleine 3% gebruik van meerzorg. “Onze verwachting is dat dit snel zal stijgen omdat een veel grotere groep cliënten dit nodig heeft en aan de voorwaarden van deze regeling voldoet. Het huidige budget meerzorg kan dit niet opvangen”, stelt Bluiminck.

Onhoudbare situatie

VGN krijgt steeds vaker signalen dat de situatie onhoudbaar wordt. Niet alleen van ouders, maar ook van medewerkers. Zorgaanbieders voldoen zo goed mogelijk aan de ingewikkelde zorgvraag en intensieve zorgbehoefte, stelt Bluiminck. “Het gaat om zorg waarbij specifieke deskundigheid, fysieke kracht en de juiste instelling. Daarvoor dien je uit het juiste hout gesneden te zijn. De zorgverleners zijn daardoor schaars.”

Mensen met een meervoudige complexe handicap komen in aanmerking voor een Zorgzwaartepakket (ZZP) 8. Dat houdt in dat de cliënt beschermd woont met zeer intensieve verzorging /verpleging vanwege zijn specifieke aandoeningen. Vaak wordt ZZP 8 aangevuld met de zogenoemde meerzorg.

Toch knelt het, schrijft Bluiminck. “Zowel in de thuissituatie als bij de zorgaanbieder is het huidige tarief onvoldoende om de noodzakelijke zorg te financieren. In de thuissituatie schiet de zorg tekort en dit levert spanningen op voor het hele gezin. Vaak leggen  zorgaanbieders er geld op toe, omdat zij vinden dat ook deze doelgroep recht heeft op goede zorg.”

Oplossingen

Bluiminck komt met twee oplossingen om het leven voor deze groep zorgbehoevenden aangenamer te maken. Voor de korte termijn zal een meerzorgregeling de helpende hand kunnen beiden. Dat is een toeslag die beschikbaar is als het basistarief niet voldoende is om de zorg te vergoeden.

Op de lange termijn pleit de VGN-directeur voor een extra budget tussen de 15 en 20 miljoen euro. Het komende half jaar ziet hij graag 5 miljoen euro extra beschikbaar gesteld worden, voor 2018 15 miljoen. “Op de lange termijn is er extra budget nodig voor een tariefsverbetering van ZZP 8, zodat de basiszorg voor deze cliënten wordt gedekt. Tegelijkertijd blijft het noodzakelijk dat de meerzorg eenvoudig en toegankelijk is, zowel in de thuissituatie als wanneer zij wonen bij een van onze leden”, schrijft Bluiminck.

Kernwaarde

De mening van VGN-directeur Bluiminck delen we natuurlijk. Alle cliënten verdienen zorg op maat en daar is geld voor nodig van derden. Dan dient het wel naar deze doelgroep te gaan en niet aan de strijkstok te blijven hangen. Zijn gedachtegang sluit dan ook naadloos aan op onze kernwaarde: zorg draait om mensen. De cliënten en patiënten staan te allen tijde centraal.

12 juli 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.