Virtual reality meer dan oefenen alleen

Geheel nieuw is het niet, maar effectief is het zeker: het gebruik van virtual reality (VR) in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het werkt niet alleen bij het behandelen van  psychoses en angststoornissen, maar ook bij andere ziektebeelden of het creëeren van meer begrip. Gezondheidszorgpsycholoog Elsbeth Zandee en psychiater Martine van Bennekom van GGZ Delfland lichten dit toe in een commerciële bijlage van de Volkskrant.

       

De toegevoegde waarde bij behandeling van een psychose

Zandee stelt dat het voorheen vrij lastig was om te oefenen bij het behandelen van een psychose en dat de behandelaar en cliënt naar buiten moesten om het isolement te doorbreken. “Met VR kan men een bril opzetten en direct in een spreekkamer oefenen. Zo kan de therapeut allerlei vragen stellen terwijl de patiënt bijvoorbeeld in een virtuele supermarkt rondloopt. De VR geeft de patiënt het idee dat hij of zij daar echt is geweest. Dit creëert bij patiënten de herinnering dat zij het wel kunnen op de momenten dat ze daadwerkelijk in de supermarkt zijn.”

De verbeteringen 

Gezondheidspsycholoog Zandee noemt het rollenspel de grootste ontwikkeling. Een therapeut kan avatars met verschillende gezichtsuitdrukkingen besturen die de patiënt echt aankijken. “De behandelaar kan nu, via een microfoon en vervormde stem, met de patiënt communiceren. Rollenspellen zijn al langer mogelijk, maar nu is de therapeut niet afhankelijk van het voorstellingsvermogen van de cliënt.”

“Met VR kan men een bril opzetten en direct in een spreekkamer oefenen”

Regie van de cliënt 

Zandee zegt dat het een goede tussenstap kan zijn voor mensen die de stap naar de buitenwereld zelf te eng vinden, bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek. Met een VR-bril kan de cliënt dit oefenen en zo het zelfvertrouwen opkrikken. “Ook op andere gebieden, zoals het gaan naar de supermarkt kan het oefenen ertoe leiden dat diegene andere onderdelen van een bezoek ook minder eng vindt, zoals de autorit daarnaartoe.”

Creëeren van begrip 

Psychiater Van Bennekom: “Naast het gebruik van VR kan ook gebruik worden gemaakt van een 360-graden-omgeving. Met dit type virtual reality kan de behandelaar in het hoofd kruipen van iemand met een psychische stoornis, zoals anorexia of delirium. Het is voor geschikt voor naasten en behandelaren om het leven met een psychische aandoening beter te begrijpen. Op die manier wordt zij ondergedompeld in de wereld van de cliënt.”

12 april 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.