Voldoe aan Wtza: meld je aan als zorgaanbieder

Op 1 januari 2022 gaat de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in. Via deze nieuwe wet wil de inspectie alle zorgaanbieders in beeld krijgen, zodat zij beter toezicht kan houden. Dit moet de kwaliteit in de zorg verbeteren.

Belangrijk gevolg van de Wtza is dat je als zzp’er in de zorg geregistreerd moet zijn bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Je hebt hier tot 1 juli 2022 de tijd voor. Doe je dit niet, dan kun je beboet worden voor een bedrag dat kan oplopen tot € 21.750,00.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

wtza

Hoe moet je je registreren?

Stap 1: controleer je gegevens

Controleer of de juiste gegevens in het zorgaanbiedersportaal staan geregistreerd. Dit doe je op de website van zorgaanbiedersportaal. Is  dit niet het geval? Dan kun je de gegevens aanpassen via het portaal. Log hiervoor in via eHerkenning – heb je dit niet, dan moet je je eerst registreren voor eHerkenning.

Stap 2: bekijk de checklist

Heb je alles op het gebied van de kwaliteitseisen met betrekking tot jouw werkzaamheden op orde? Dat kun je uitzoeken door de kwaliteitscheck in te vullen. Hiermee heb je zicht op welke vragen in de vragenlijst aan je gesteld worden. En wat je nog kunt aanpassen en verbeteren. Dit overzicht kun je downloaden in PDF-formaat.

Stap 3: vul de vragenlijst in

Vul de vragenlijst in als je dit nog niet hebt gedaan. Vragen die niet op jou van toepassing zijn als zzp’er mag je met ‘nee’ beantwoorden. Vragen die je met ‘ja’ beantwoordt, moet je ook daadwerkelijk kunnen aantonen bij een eventuele controle.

Ga aan de slag met verbeterpunten

Na stap 3 ben je geregistreerd, maar dat betekent niet dat je helemaal klaar bent. Het is niet zo dat je meteen alles perfect op orde moet hebben binnen jouw onderneming. Maar vanuit de Wtza wordt verwacht dat je als zzp’er in de zorg aan de slag gaat om te voldoen aan de wet- en regelgeving die voor jou van toepassing is. Dit kan aan de hand van de PDF uit stap 2.

Vergeet niet om deze post te delen.

Tom Lemmens | PIDZ
Tom Lemmens | PIDZ
PIDZ is niet zomaar een organisatie. Achter PIDZ schuilt een duidelijk verhaal. Als senior communicatie adviseur heeft Tom als doel om met een heldere communicatiestrategie het verhaal van PIDZ nog duidelijker naar buiten te brengen. Wel op een manier die goed bij hem past: warm en gestructureerd.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.